Clean Energy wordt de eerste energieleverancier van waterstofgas in Nederland – clean-energy

Clean Energy wordt de eerste energieleverancier van waterstofgas in Nederland

Dat waterstof een belangrijke bijdrage levert aan het verminderen van de CO? uitstoot dat wisten wij van Clean Energy al. Waterstofgas kan namelijk gemakkelijk worden omgezet in elektriciteit zonder dat er CO? vrijkomt. Een belangrijke mijlpaal voor de energietransitie. Zeker nu steeds meer partijen in de markt bewust worden van de mogelijkheden die waterstofgas biedt en ook aan de slag gaan met deze ontwikkeling.

WaterstofWijk Wagenborgen wordt mogelijk gemaakt door verschillende organisaties die hiermee essentiële ervaringen opdoen voor de energietransitie. Clean Energy wordt de energieleverancier van de WaterstofWijk Wagenborgen en levert het waterstofgas direct aan de deelnemende bewoners.

Gert-Jan Klaren, CCO Clean Energy, zegt hierover:

“Als onderdeel van de Holthausen Groep is Clean Energy B.V. in 2017 opgericht met de gedachte om in de toekomst waterstofgas te leveren aan huishoudens. Een vooruitstrevend idee dat in de energietransitie een essentiële rol speelt. Wij zijn dan ook ontzettend trots dat nu, vier jaar later, de belangrijkste mijlpalen zijn gezet om de gedachte van toen werkelijkheid te maken. En natuurlijk zijn wij extra trots dat Clean Energy de eerste (!) energieleverancier van waterstofgas in Nederland is!”

Bewonersmarkt
Van de 41 bewoners die zijn benaderd voor deelname doen 32 bewoners mee aan het project. In dorpshuis ‘Ons Centrum’ in Wagenborgen ontvingen Woonstichting Groninger Huis, Enexis, Energiewacht, Intergas, Clean Energy B.V., Baas B.V. en Eelshuis Energie de bewoners. Zij lieten tijdens de bewonersmarkt op 1 juli jl. de bewoners zien wat het project inhoudt. Wat is waterstof, hoe zien de ketel en warmtepomp eruit, welke werkzaamheden zijn nodig in en buiten de woning, welk agrarisch bedrijf produceert het waterstof? Studenten van het Alfa College lieten een maquette en een demo zien van een waterstofautootje, zodat de bewoners versimpeld konden zien hoe waterstof werkt. En natuurlijk konden de bewoners al hun vragen stellen.

Bewoners
Dankzij de bewoners ís er een project. De bewoners konden namelijk zelf kiezen of ze mee willen doen aan dit unieke project. Groninger Huis is er trots op dat bijna alle aangeschreven bewoners hebben gekozen voor deelname. Een van de bewoners tijdens de bewonersavond: ‘Ik voel de verantwoordelijkheid om mee te doen. Als we allemaal nee zeggen, dan komt de energietransitie nooit van de grond.’ Een andere bewoner gaf aan dat zij niet wist of ze moest komen, omdat ze niet wist welke vragen ze moest stellen. ‘Maar nu ik hier ben, komen de vragen vanzelf’.

Deelnemende partijen
WaterstofWijk Wagenborgen wordt mogelijk gemaakt door verschillende organisaties die hiermee essentiële ervaringen opdoen voor de energietransitie. Groninger Huis is eigenaar van de woningen en verzorgt de bewonerscommunicatie. Enexis coördineert het project. Energiewacht isoleert de woningen tot energielabel niveau B en plaatst de zonnepanelen. Baas BV legt de waterstofleidingen aan. De woningen worden verwarmd met een hybride warmtepomp van Intergas en worden onderhouden door Energiewacht. De hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. Het project wordt ook mogelijk gemaakt door Eelshuis Energie, een agrarisch bedrijf in Siddeburen, waar het waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. Clean Energy is dus de energieleverancier en levert de waterstof aan de bewoners. De bewoners kunnen, als ze dat willen, ook overstappen naar Clean Energy voor de levering van elektriciteit.

Planning
Op dit moment lopen er meerdere vergunningaanvragen. Zodra er meer zekerheid is over de vergunningen, dan worden de woningen geïsoleerd en de zonnepanelen geplaatst. Vervolgens worden de nieuwe waterstofleidingen gelegd en worden aanpassingen in de meterkast gedaan. Het streven is dat alle woningen eind 2022 zijn aangesloten op waterstof. De planning is hierbij wel afhankelijk van het verloop van het vergunningstraject. Dit geldt ook voor de noodzakelijke vergunningen en werkzaamheden bij het agrarisch bedrijf.


Clean Energy wordt de eerste energieleverancier van waterstofgas in Nederland - clean-energy

Clean Energy levert écht groene stroom, hier betaal jij niets extra’s voor. Maar daar stopt het niet voor ons. Groen zit in ons DNA. Groen is voor ons geen keuze, maar dat is wie wij zijn en waar wij in geloven. Wij leveren actief een bijdrage aan het vergroenen en het verduurzamen van onze wereld door onze ‘Carbon Footprint’ en die van onze klanten zo klein mogelijk te maken. Het slagen van de energietransitie komt met de dag en stap voor stap dichterbij. En daar willen wij samen met jou een voorbeeld in zijn.

Bron: CleanEnergy.nlBekijk hier alle aanbiedingen van CleanEnergy

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie