Duitse wind- en zonne-energie voor klanten van LichtBlick

Duitse Eneco dochter LichtBlick heeft Power Purchase Agreements (PPAs) getekend met 23 windparken en 8 zonneparken in Duitsland. Vanaf 2022 leveren zij subsidieloze wind- en zonne-energie aan klanten van LichtBlick. Met deze PPAs speelt LichtBlick in op de groeiende vraag naar groene energie onder zijn particuliere en zakelijke klanten. De 23 windparken en acht zonneparken generen jaarlijks voor 262 gigawattuur aan hernieuwbare energie. Dit is voldoende om zo’n 113.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Alle wind- en zonneparken worden zonder subsidies geëxploiteerd. De 20-jarige subsidieregeling op basis van de Duitse wet op hernieuwbare energie (EEG) voor de 23 windparken loopt af. De nieuwe PPAs waarborgen de continuïteit van deze parken zonder de noodzaak van subsidies en laat zien dat er marktoplossingen kunnen worden gevonden voor windparken in Duitsland waarvan de subsidieregeling is verstreken. Het aantal windparken waarvoor de EEG-regeling komt te vervallen zal de komende jaren snel toenemen. De acht nieuwe zonneparken leveren al stroom zonder subsidie.

“Vandaag geven we een sterk signaal af voor onze klanten en voor de bescherming van het klimaat: wind- en zonne-energie uit Duitsland zijn concurrerend. Met deze overeenkomsten voor de inkoop van energie zijn grote volumes gemoeid. Daarmee laten we zien dat de vrije markt voor groene stroom werkt”, zegt Enno Wolf, directeur van LichtBlick.

Windenergie zonder subsidies
wpd Strompool GmbH, een dochteronderneming van wpd, levert jaarlijks voor 220 gigawattuur aan elektriciteit afkomstig van 23 windparken op land. De overeenkomst heeft aanvankelijk betrekking op de jaren 2022 en 2023, met de optie van een verlenging van de contractperiode met twee jaar. “Met deze overeenkomst realiseren we onze doelstelling om oudere windparken zonder overheidssteun te exploiteren. Door deze koers te varen kan de energietransitie slagen”, zegt Carsten Meyer, directeur van wpd Strompool.

Zonne-energie van acht zonneparken
LichtBlick gaat daarnaast jaarlijks voor circa 42 gigawattuur aan stroom afnemen van acht zonneparken die worden geëxploiteerd door Enerparc AG en vermarkt door Sunnic Lighthouse GmbH, een dochteronderneming van Enerparc. Voor de aanleg van deze zonneparken werd tussen 2019 en 2021 een beroep gedaan op een subsidieregeling op basis van de Duitse wet op hernieuwbare energie. Sunnic zal nu van 2022 tot 2024 afzien van deze subsidieregeling en in plaats daarvan energie gaan leveren aan LichtBlick. “Deze speciale overeenkomst is waarschijnlijk uniek qua leveringsstructuur en laat zien dat het mogelijk is om in Duitsland groene stroom te leveren in overeenstemming met de marktcondities”, zegt Nils Kompe van Sunnic.

Eneco is als moederbedrijf van LichtBlick de contractpartner van Strompool en Sunnic en verzorgt de energiehandel voor LichtBlick.

Bron: Eneco persberichten rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Eneco

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie