5 vragen over de aggregator

In de slimme energieproeftuin EnergieKoplopers in Heerhugowaard heeft Essent de Aggregator-rol getest. We vroegen projectleider Eric Woittiez, Senior Innovation Manager bij Essent, over deze nieuwe rol in het toekomstige energiesysteem.

1. Wat is een Aggregator en wat houdt deze rol in?
Een Aggregator verzamelt flexibiliteit bij bedrijven of huishoudens en biedt dit aan als een dienst aan bijvoorbeeld de landelijke of regionale netbeheerder.

2. Waarom is een Aggregator nodig?
Met de flexibiliteit die de Aggregator verzamelt, kan de netbeheerder pieken in het elektriciteitsnet verminderen en stroomstoringen voorkomen. Deze pieken nemen toe naarmate we steeds meer elektrische apparaten gaan gebruiken en er steeds meer energie wordt opgewekt uit duurzame, grillige bronnen als wind en zon. De Aggregator speelt dus een essentiële rol om het duurzame energiesysteem in de toekomst betrouwbaar te houden.

3. Hoe werkt een Aggregator?
Een Aggregator stuurt slimme apparaten aan in huis of energieverbruikende processen bij bedrijven. Van tevoren voorspelt hij hoeveel stroomverbruik hij dan naar boven of beneden kan sturen. Dit is flexibiliteit. Deze flexibiliteit verkoopt de Aggregator op een aparte flexibiliteitsmarkt om vraag en aanbod van energie en daarmee het elektriciteitsnet in balans te houden. In de proeftuin kregen de deelnemende huishoudens voor het bijsturen van hun stroomverbruik een vaste vergoeding. 

4. Wat is de conclusie over de Aggregator-rol in EnergieKoplopers?
De Aggregator kan flexibiliteit succesvol inzetten op de flexibiliteitsmarkt om onder andere netbeheerders te helpen om toekomstige problemen in het energiesysteem te voorkomen.

5. Wat is ervoor nodig om netbeheerders in de toekomst daadwerkelijk te helpen stroomstoringen te voorkomen?
De flexibiliteitsdiensten van de Aggregator zijn een efficiënter alternatief voor het verzwaren van de netten om de uitdagingen van de energietransitie het hoofd te bieden. Het zou helpen als het expliciet mogelijk wordt gemaakt dat netbeheerders deze diensten mogen inkopen als alternatief.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie