De grote klimaatklus begint thuis

De verkiezingen staan voor de deur, met de energietransitie als belangrijk onderwerp. In de campagnes vliegen de tegenstellingen ons om de oren. Voor of tegen een kerncentrale in de achtertuin, het land vol met windmolens of toch liever waterstof. En dan hebben we het over de huizen nog niet eens gehad. De energietransitie is een grote klus. En dat er verschillende wegen naar Rome leiden is duidelijk. Maar de politiek wil ik toch oproepen: ga na de verkiezingen aan de slag met wat voor de meeste huishoudens belangrijk is.

De energietransitie gaat over mensen

Steeds lijkt Den Haag te vergeten dat de energietransitie over mensen gaat. Grootse en meeslepende plannen en doelen op lange termijn zeggen mensen weinig. Want 2030 of 2050, dat is nog ver weg. Wil je mensen meekrijgen, dan zul je vanuit hen moeten denken. Pas dan heb je kans van slagen. Bij veel mensen is de motivatie er wel om aan de slag te gaan met de energietransitie. Ze weten alleen niet hoe. Wat is de eerste stap? En wat krijg ik ervoor terug? Legitieme vragen. En daarin is niet elk huishouden gelijk.

Beloon groene keuzes

Begin daarom bij iets wat huishoudens elke maand herinnert aan energie: de energierekening. Die alsmaar stijgende rekening vol belastingen en heffingen is voor niemand leuk. Breng die weer omlaag. Dat kan door groene keuzes in stroom en gas te belonen en vervuilers te laten betalen, zoals wij voorstelden in ons ODE-plan. En laat ook de energierekening dalen door isolatie te stimuleren. Dan vertaalt het voordeel van de energietransitie zich ook naar de Nederlandse huishoudens.

“Als ik geld over had, zou ik best meer willen verduurzamen”, zo hoor ik van mijn klanten. Maar tussen willen en kunnen zit soms een enorm ravijn. Mensen moeten wel de mogelijkheid hebben om te verduurzamen. Help mensen dat ravijn tussen willen en kunnen te overbruggen. Zorg dat ze geld kunnen steken in het verduurzamen van hun huis. Want te weinig geld is funest voor de energietransitie.

Breng de discussie terug naar de mensen

Zorg ook voor de juiste omstandigheden voor mensen om mee te doen. Bedenk wat versnelt en wat juist afremt in het steunen van verduurzamingsplannen. Mensen willen best veranderen. Maar ze willen niet veranderd worden. Breng de discussie terug naar de mensen. Want zij zijn cruciaal in het slagen van de energietransitie. Begin bij hoeveel energie we als land nodig hebben. En hoe we dit kunnen verminderen door energie te besparen. Dat is concreet en duidelijk. Het levert iets op en bevordert de wil om bij te dragen.

Stop na de verkiezingen met het nog grootser en complexer maken van de energietransitie. Dat roept zorgen over betaalbaarheid en haalbaarheid op. Stel de burgers nu eens eindelijk centraal. En neem die zorgen weg. Want te ver vooruit lopen heeft geen zin. Daarmee verlies je de mensen die het uiteindelijk moeten doen. Dus help hen daarbij. Met subsidies en maatregelen die verduurzamen belonen. Met makkelijke en effectieve maatregelen die de energievraag verlagen, zoals isoleren en zonnepanelen. En laat dat balletje maar rollen. Hoe meer mensen het doen, des te normaler het wordt. Want de buren van hiernaast en aan de overkant hebben meer invloed dan je denkt.

Neem die gedachte mee aan de formatietafel, in jullie werk in de Tweede Kamer en bij het uitwerken van nieuw beleid. Vergeet de mensen thuis niet, maar start juist bij hen. Dan heb je ze enthousiast voor de transitie, ook in 2030 en 2050. Nu moet het gebeuren, in het volgende kabinet. De klok tikt.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie