De Innovatiemanager: Jeroen den Boer over de transitie van mobiliteit

De automotive sector is altijd al een innovatiemachine geweest. Vijf jaar geleden was een gemiddelde premium auto al zeven keer slimmer in techniek dan een Boeing 747 toestel. Dit komt door de grote vooruitgang in computerkracht, data via sensoren en de bijna gratis data-opslag. Grote innovaties in automotive zijn daarom onafwendbaar. Hoe mobiliteit er in de nabije toekomst uit komt te zien, volgt met name uit de interactie tussen de volgende vier ontwikkelingen.

1. De Automated Vehicle (AV)

Tja, er wordt vaak wat lacherig over gedaan, maar de zelfrijdende auto komt er toch echt aan. Er zijn verschillende niveaus: van AV level 0 (volledige controle bij de chauffeur) tot AV level 5 (volledige besturing door een geautomatiseerd besturingssysteem). In de private sfeer worden de komende twee jaar de eerste level 3 systemen in een aantal premium auto’s opgeleverd. In de transportsector stappen de eerste partijen over op level 4 modellen, waarmee 60-70% van alle gereden kilometers voor goederentransport (in Westerse landen) door AV worden afgelegd.

2. Connectiviteit

Door sterke technologische vooruitgang worden de huidige boordcomputer, snelwegen en andere infrastructuur slimmer. De auto communiceert met de weg en met andere auto’s. Zo wordt de afstand tussen twee auto’s door sensoren nauwkeurig gemeten en bijgestuurd waar nodig. Technologie in lussen in de weg monitort voortdurend de verkeersdrukte. Zo kan het verkeer kilometers achter een ongeval meteen worden vertraagd om file te voorkomen en over een aantal jaar zelfs dat ongeval vermijden.

Meer rationele verkeersbewegingen verkorten de reistijd, verminderen de stress op bruggen, tunnels en snelwegen, en ook het aantal verkeersongelukken. En kostbare minuten worden gewonnen als connected cars straks ruim baan maken voor toesnellende hulpdiensten.

3. Elektrisch rijden wordt de norm

De omslag naar schoon elektrisch vervoer komt sneller dan we denken. Met name door de toenemende druk van overheden om emissies terug te dringen. Zo wil de Nederlandse overheid dat er in 2030 bijna twee miljoen elektrische auto’s rondrijden. Daarnaast wordt de productie van elektrische auto’s steeds goedkoper, zodat ze ook aantrekkelijk worden voor de consumentenmarkt. En dat is nodig. Want ondanks dat het aantal mensen dat overstapt op elektrisch rijden toeneemt, zien veel mensen de elektrische auto nog niet zitten. Een veelgehoord argument is de angst om stil komen te staan. Deze bezorgdheid is niet nodig. Ieder jaar worden de batterijen beter, waardoor we steeds meer energie mee kunnen nemen. Bovendien kun je op meer en meer plekken laden. Zo wordt het door de dag heen gebruikelijker om even je auto 'bij te tanken' bij verschillende laadopties. Net zoals je dat nu ook met je mobiele telefoon doet. Toegankelijk en betaalbaar. Al die batterijen bieden bovendien  mogelijkheden voor de verdere toename van duurzame energiebronnen en daarmee voor smart charging en flexdiensten. Zo krijgen we straks mogelijk zelfs geld toe op het laden van onze elektrische auto op zonnige, winderige momenten.

4. Carsharing

We zitten nu nog in een vast patroon van het ‘voor ons huis’ hebben staan van een eigen auto. Ik ook. Maar dat gaat veranderen. Door politieke druk en technologische vooruitgang wordt het steeds normaler om je dagelijkse mobiliteitsbehoefte veilig te stellen met een betrouwbare en betaalbare deelservice. Dat wordt de grootste verandering in ons gedrag omtrent mobiliteit. Voor nu is voor de meeste consumenten carsharing in de meeste gevallen nog te duur om hiermee hun eerste of zelfs tweede auto te vervangen. Maar als zelfrijdende auto’s de norm worden, verandert dat. De Uber kan dan zonder dure chauffeur en een deelauto hoeft niet meer door iemand te worden verplaatst na gebruik. Ook de inzet zelf wordt veel effectiever met een veel hoger kilometrage per jaar. Bovendien hoeven auto’s dan niet meer voor divers gebruik te worden ontworpen. De verschuiving van het betalen voor een voertuig naar betalen per kilometer heeft dus het mooie effect dat de prijs van beiden daalt.

Tot slot zullen designverbeteringen de vanzelfsprekende weerstand tegen delen met vreemden verminderen; interne capsules voor je privacy, zelfreinigende stoelen, betere entertainment en ingericht als een kantoor, zodat je al onderweg productief kunt zijn.

Wat doet dit met Essent

Deze ontwikkelingen gaan een enorme impact hebben. Alleen hoe en in welke combinatie dat gaat gebeuren is nog de vraag. De markt nu zit in transitie. Maar ook in transitie is er vraag.  Essent is nu al vol aan het voorsorteren op wat voor onze klanten nu en morgen belangrijk is. Samen met een fantastisch team werk ik momenteel non-stop aan de ontwikkeling en lancering van producten en diensten die de overgang naar elektrisch rijden voor iedereen moeiteloos en vanzelfsprekend maakt. Zorgeloze, comfortabele en duurzame mobiliteit voor iedereen: daar gaan we voor!

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie