Een warmtepomp! Wanneer zit jij er warmpjes bij?

Sla een krant open en je komt hem tegen. Kijk TV en hij komt voorbij: de warmtepomp. Hij is ontwikkeld als alternatief voor de ons zo bekende CV-ketel die helpt om je gasverbruik te verlagen en de CO₂-uitstoot flink te beperken. In de media buitelen fanaten en criticasters over elkaar heen. Kern van de zaak is: wanneer is het interessant een warmtepomp te overwegen?

Alles begint met isolatie

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten. Maar om welke het ook gaat, alles valt of staat bij de juiste isolatie en ventilatie van je huis. De kwaliteit daarvan heeft de grootste invloed op het comfort dat je ervaart van een warmtepomp. Lekt er warmte uit de woning? Dan moet de pomp te hard werken om dit te compenseren, terwijl er weinig warmte voor je huis overblijft. Eerst isolatie dus! Wist je trouwens dat als je alle huizen die gebouwd zijn voor 1992, het jaar waarin veel betere isolatie verplicht werd, isoleert een jaarlijkse besparing van 4,2 miljoen ton CO2 realiseert. Dat is veel. Ter vergelijking: de ‘gebouwde omgeving’ moet 3,4 miljoen ton CO2 besparen in 2030, volgens de afspraken in het klimaat akkoord.

Hybride of volledige warmtepomp: kosten en baten

Terug naar warmtepompen. Ik verdeel ze voor het gemak in twee groepen: hybride en normale warmtepompen. Met een normale aardwarmtepomp kan je huis van het gas af doordat je het verwarmt met warmte uit de aarde. Deze pompen zijn nog duur. Begrijpelijk, want er is vaak een grote aanpassing aan het huis nodig, waaronder andere radiatoren. Dergelijke pomp zijn vooral geschikt voor huizen die volgens de laatste standaarden zijn gebouwd, of voor mensen die bewust kiezen voor het milieu, en daar een investering voor willen en kunnen doen. Bij Essent willen we de energietransitie voor iedereen mogelijk maken, vandaar dat ik me nu richt op de hybride warmtepomp.

Hybride pomp vaak wél voordelig

Een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buiten- of ventilatielucht. Wordt het kouder en moet de warmtepomp te hard werken, dan wordt hij geholpen door een CV ketel. Deze combinatie noemen we een hybride warmtepomp. Deze pomp is aantrekkelijker omdat deze eenvoudiger en in meer woningen kan worden geplaatst. En betaalbaarder: de aanschafkosten liggen tussen 3.500 en 5.000 euro, vergelijkbaar met 11 zonnepanelen. De terugverdientijd is 7 tot 9 jaar. De meeste wijken zijn nog tot 2030 op het gasnet aangesloten, zodat je nog 12 jaar voordeel hebt. Ook is er vaak subsidie mogelijk. Wat je veel ziet, is dat mensen éérst kiezen voor zonnepanelen. Om een paar jaar later een warmtepomp ernaast aan te schaffen, die de stroom van de panelen gebruikt. Maar eigenlijk kan je het net zo goed andersom doen, dus eerst investeren in isolatie en een hybride warmtepomp.

Doen we dan maar niets?

Uiteindelijk moeten we allemaal thuis de CO₂ uitstoot verminderen, willen we deze aarde een beetje netjes doorgeven aan onze kinderen. Dat kan simpelweg door minder energie te verbruiken en warmte binnen te houden, door met name isolatie. Daarbij is het geweldig als we zélf energie opwekken, met bijvoorbeeld zonnepanelen. De warmtepomp sluit dit rijtje af. Bij Essent zien we deze ontwikkeling als een uitdaging: hoe kunnen we de warmtepomp voor een nog grotere groep klanten een aantrekkelijke en betaalbare oplossing maken?

Denk je na over de keuze voor een warmtepomp? Omdat er veel factoren meewegen – je woning, hoe lang je daar blijft wonen, je budget – snappen we dat dit ingewikkeld kan zijn. We adviseren je graag, en vertellen je ook wanneer andere maatregelen beter in jouw situatie passen.­­Wil je meer lezen over de verschillende soorten en maten warmtepompen? Neem dan een kijkje in onze kennisbank.

Tot snel,

Sander Leenders, Directeur Energie+ Essent

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie