Geen recordopbrengst zonnepanelen in augustus ondanks hete maand

Dit jaar blijft een goed jaar voor zonnepaneelbezitters. Ook in augustus scheen de zon uitbundig. Met ruim 224 uur had augustus 30 zonuren meer dan de norm. Daarmee komt deze maand op de derde plaats van zonnigste augustusmaanden van de afgelopen acht jaar. Doordat het zo zonnig was, blijft de totaalopbrengst van zonnepanelen over de periode januari tot en met augustus 20% hoger dan de norm.

Wat levert het zonnepaneelbezitters op?

Volgens energiebedrijf Essent leverde een gemiddeld zonnepaneelsysteem* in augustus 75 euro op. Dat is 7 euro boven de norm. Tot op heden leverde dit zonnige jaar zonnepaneelbezitters 519 euro op. Dat is 85 euro meer dan de norm.

Hitte verlaagt rendement van zonnepanelen

Veel zonnepaneelbezitters denken dat de zonnepanelen beter presteren bij de tropische temperaturen waar Nederland in augustus mee te maken had. Maar door de extreme warmte verliezen de zonnecellen vermogen.

Op tropische dagen kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk naar 65 graden Celsius stijgen. De ideale temperatuur voor zonnepanelen is 25 graden Celsius bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. Uit verschillende berekeningen blijkt dat bij elke graad warmer dan 25 graden, de opbrengst 0,5% lager wordt. Hierdoor levert een gemiddeld zonnepaneelsysteem al snel 20% aan opbrengst in.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie