Iedereen kan slim besparen met isolatie

Af en toe hoor ik: ‘als ik isoleer, heb ik het gevoel dat ik mijn geld letterlijk in mijn spouwmuur verdwijnt. Je weet nooit precies wat het oplevert.’ Dat gevoel snap ik wel: isolatie zie je niet. Maar isolatie is nou net dé manier om met een kleine inspanning geld te besparen. Sterker nog: je kunt je geld letterlijk beter in je spouwmuur stoppen dan dat je het op een spaarrekening zet. Het levert je uiteindelijk meer op.

Waarom twijfelen huiseigenaren dan vaak nog? Ik denk dat een groot deel van de twijfel komt door misverstanden die nog steeds over isolatie bestaan. Bijvoorbeeld dat het een grote investering is in kosten en verbouwtijd, waarvan je pas heel veel later de vruchten plukt. Hoog tijd om de 2 grootste misverstanden uit de wereld te helpen.

Misverstanden:
Isolatie is duur …

Vraag je aan een huiseigenaar van een niet-volledig geïsoleerd huis wat woningisolatie kost, dan is de kans groot dat je een te hoog bedrag hoort. Vertel je deze huiseigenaar vervolgens wat het écht kost, dan zijn ze zonder uitzondering blij verrast. Isolatie is simpelweg stukken goedkoper dan mensen denken. Voor de prijs van twee weken vakantie onder de zon voor twee personen ben je klaar.

Tegelijkertijd zie je wél vaak dat er een gloednieuwe hoogrendementsketel hangt. En zonder isolatie verdwijnt 30% van die warmte dus gewoon ongebruikt je huis uit. Ontzettend zonde dus.

… en veel gedoe dat je pas later wat oplevert
En dat terwijl isolatie veel eenvoudiger is dan mensen denken, en nog meer oplevert ook. Laten we de eenvoudigste vorm van isolatie als voorbeeld nemen: spouwmuurisolatie. Voor gemiddeld 2000 euro is je spouwmuur geïsoleerd, vaak al in één dag. En het rendement? Gemiddeld € 550 per jaar, vergelijkbaar met 10% rente op een spaarrekening. Zoek maar eens een bank die je dat tegenwoordig nog biedt. Ook vloer- en dakisolatie leveren meer op dan een spaarrekening je ooit kan bieden. En gemiddeld ben je in 4 tot 6 jaar uit je kosten.

Kortom, het loont voor bijna iedereen om het geld dus wél in de muur, de vloer of het dak te stoppen. Met de isolatiecheck krijg je een indicatie van wat het in jouw situatie kan opleveren, voor jezelf en voor het milieu. Wil je nog meer lezen over de verschillende vormen van isolatie en de voordelen? Dan nodig ik je van harte uit om een kijkje te nemen in onze kennisbank.

Tot snel,

Sander Leenders, Directeur Energie+, Essent.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie