Informatieplicht Energiebesparing – 1 juli nadert snel!

Vond u de afgelopen week ook een brief van de Minister van Economische Zaken en Klimaat in uw brievenbus? Dan was u een van de ruim 44.000 ondernemers die de overheid recent heeft aangeschreven, omdat u hoogstwaarschijnlijk moet voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing.

De Informatieplicht Energiebesparing: wat betekent het voor uw bedrijf?

Vóór 1 juli van dit jaar moeten u en ruim 100.000 andere bedrijven en instellingen melden welke energiebesparende maatregelen zij nemen voor hun vestigingen of gebouwen. Behoort u tot deze groep ondernemers omdat uw bedrijf of instelling meer dan 50.000 kWh stroom en/of meer dan 25.000 m3 gas per jaar verbruikt? Dan bent u verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die u binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Vervolgens moet u elke vier jaar doorgeven wat u heeft ondernomen om te verduurzamen. Dat vraagt tijd en expertise. Iets wat op dit vlak bij ondernemers nog vaak ontbreekt. Maar waar wij als energieleverancier bij kunnen helpen.

Wij regelen dat er via onze partner Klimaatroute een adviseur bij uw onderneming langskomt. Samen loopt u het gebouw door. Daarna vult de adviseur met u het eLoket van RVO in. U ontvangt vervolgens een rapport met daarin de energiebesparende maatregelen die nog genomen kunnen of moeten worden en of u gebruik kunt maken van subsidies.

Wilt u weten of uw bedrijf moet voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing, of wilt u zich aanmelden voor onze InfoPlichtService? Dat kan hier.

De tijd tikt weg

Hans Verhoeven, directeur Essent ZakelijkWat ik me trouwens afvraag is waarom er slechts 44.000 brieven verstuurd zijn. Ik hoop niet dat er 60.000 ondernemers onterecht niet geïnformeerd zijn. Er zal niet veel tijd meer zijn om die groep alsnog te benaderen. Wat deze plicht betreft had de overheid veel dichter op de bal mogen zitten en ondernemers eerder in het jaar in beweging moeten krijgen. De Informatieplicht is impactvol.

Met de informatieplicht wil de overheid energiebesparing versnellen. Zo krijgt ook de CO2-reductie in Nederland een impuls. De eisen waaraan een rapportage voor informatieplicht moet voldoen zijn op 13 mei in de Staatscourant gepubliceerd. Echter, veel ondernemers weten niet dat deze wet er is, of weten er onvoldoende van af. En dat vind ik niet vreemd.

Ondernemers hebben het immers al druk genoeg – en geen tijd om alle ontwikkelingen op het gebied van energie te volgen. Daarnaast heeft de overheid pas eind februari van dit jaar het aangifteloket opengezet, terwijl betreffende ondernemers op 1 juli moeten voldoen. Hierdoor hebben bedrijven maar vier maanden de tijd om tijdig de aangifte te doen. Rest me de vraag of een brief en een website in dit geval voldoende is. Als we het echt serieus nemen met het klimaat en als we ondernemen serieus nemen, dan had de overheid wat mij betreft alles uit de kast moeten halen om u te informeren en begeleiden.

Eén juli nadert snel. De tijdsdruk wordt dus steeds hoger voor bedrijven en instellingen om te melden welke maatregelen zij nemen. Wij helpen u samen met Klimaatroute om toch nog op tijd te voldoen aan de informatieplicht. Dan hoeven er vanuit de overheid geen boetes opgelegd te worden. Want dat is wat u, ondernemer, boven het hoofd hangt.

Essent als energiepartner

Met de InfoPlichtService helpen wij u als ondernemer te voldoen aan de wettelijke informatieplicht én weet u welke maatregelen u nog kunt nemen. Zo helpen wij bedrijven te verduurzamen. Meer informatie vindt u hier www.essent.nl/zakelijk .

Groet,

Hans Verhoeven, directeur Essent Zakelijk

 

PS. Ik laat graag ook nog mijn collega aan het woordt omuit te leggen wat de informatieplicht energiebesparing inhoudt en hoe wij kunnen helpen.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie