Je eigen energietransitie

Vandaag presenteert het Planbureau voor de Leefomgeving een analyse van de plannen voor het klimaatakkoord. Als we de berichtgeving mogen geloven, is het lastig om een doorrekening te maken of de afspraken leiden tot een halvering van de CO2-uitstoot per 2030. In het Klimaatakkoord zijn op hoofdlijnen namelijk nog niet voldoende concrete maatregelen opgenomen om berekeningen op los te laten.

Nu kunnen we met zijn allen in Nederland wachten tot de maatregelen wel concreet genoeg zijn. Maar wat als  huiseigenaren zelf de uitdaging aangaan om minder energie te gebruiken of zelf energie op te wekken? Het stapsgewijs verduurzamen van je woning is namelijk voor bijna iedereen mogelijk en vaak interessanter dan geld op een bankrekening zetten.

 

Dus wanneer je in staat bent om een keuze te maken wat je met je geld doet, realiseer je dan dat je het isoleren van je huis in vier tot zeven jaar terugverdient. Bovendien ervaar je vanaf de eerste dag meer comfort. Ook zonnepanelen zijn interessant. In ongeveer een jaar of zeven heb je de investering terugverdiend wanneer je de panelen zelf aanschaft. Daarna profiteer je volop van het zelf opwekken van energie. 

Als dat toch nog een te omvangrijke stap is, dan zijn kleine aanpassingen in je huis ook nog de moeite waard. Denk eens aan het vervangen van je verlichting met LED-verlichting, radiatorfolie achter je radiatoren, of je oude koelkast vervangen door een nieuw exemplaar. Die investeringen heb je snel terugverdient.

Door deze veranderingen geef je je eigen energietransitie vorm, draag je serieus bij aan een lagere CO2-uitstoot én help je jezelf aan een lagere energierekening. Je persoonlijke energietransitie. Laat Den Haag nu maar komen!

 

Sander Leenders, Directeur E+ bij Essent

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie