Met een slim huis bespaar je, maar niet op comfort!

Eerst wat feitjes

Heb jij de afgelopen maanden ook een slim product aangeschaft? Een slimme thermostaat, of slimme verlichting. Of misschien wel een slimme stofzuiger. Lekker met de benen op de bank, krantje lezen, terwijl dat ding rondzoemt in huis.

Regel je inmiddels de temperatuur en sfeer van de verlichting met je smartphone (je weet wel: dat ding waar je ook mee kan bellen)? Vraag je je weleens af of dat slimme spul helpt bij het besparen van energie? Waarschijnlijk niet, maar ik moest een reden voor deze blog vinden. Vandaar de vraag.

Eerst maar eens duidelijk maken wat ik bedoel met smart home. In een smart home (oftewel 'slim huis') maak je gebruik van alledaagse apparaten die met moderne technieken 'slim' zijn gemaakt. Sommige daarvan maken je leven gemakkelijker of veiliger, andere helpen je met energie besparen.

De slimme thermostaat is een van de bekendste smart home apparaten. Het onthoudt de patronen in je dagritme zodat je hem steeds minder vaak zelf moet bijstellen. Als er niemand thuis is, gaat hij in een lagere stand om energie te besparen. Hij weet ook wanneer je weer thuiskomt, zodat je huis warm is wanneer je binnenwandelt.

Er zijn ook slimme boilers. Die leggen een voorraadje warm water aan op het handigste moment. Hij houdt rekening met de tijden waarop je meestal warm water gebruikt. Zo ga je efficiënt om met energie zonder comfort in te leveren.

De meeste Nederlanders gebruiken maar een fractie van alle smart home mogelijkheden, maar het begin is er. De eenvoudigste manier om de voordelen van een smart home in huis te halen, is te beginnen met een startpakket slimme verwarming of slimme verlichting . Deze zijn eenvoudig te installeren. Zo heb je direct plezier van je kennismaking met een smart home. Wil je verder gaan? Dan heb ik nog wel wat tips voor je. Na drie blogs ben je dat wel van me gewend.

  • Bedenk eerst wat je met slimme apparaten wil.
  • Laat je informeren over de mogelijkheden en beperkingen van smart home producten. Het zou jammer zijn als je zelf ingerichte smart home niet doet wat je ervan verwacht of als je mogelijkheden niet volledig benut.

Groet!

Sander Leenders, directeur Energie+ bij Essent.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie