Met onze servicepartners voorop in de energietransitie

Misschien heb je het onlangs ook voorbij zien komen: het dubbelinterview met Samson en Terpstra. Aanleiding was het klimaatakkoord. Uiteraard hadden de heren over dit voor iedereen belangrijke onderwerp heel veel te vertellen. Maar een paar zaken spraken mij als directeur E+ in het bijzonder aan. Natuurlijk dat we op een keerpunt in de geschiedenis staan. Dat voelen we allemaal. Het is letterlijk nú of nooit. Dat de CO2-uitstoot gigantisch naar beneden moet, is zelfs de grootste scepticus duidelijk. En niet over een tijdje – nú. Het is menens.

Onderdeel van dit klimaatakkoord en een van de stappen richting 49% CO2-reductie in 2030, is de roep om een strengere norm voor de maximale warmtevraag van woningen. Waarbij de hybride warmtepompen en zonneboilers natuurlijk een stevige duw in de rug krijgen. En doet dát het niet, dan wel de afspraak om nog vóór 2021 liefst 100.000 corporatiewoningen van het gas los te koppelen.

Gebouwde omgeving fel in de schijnwerpers

Terecht dus dat Samson en Terpstra de schijnwerpers richtten op de enorme kansen die in de gebouwde omgeving liggen. Waarbij corporaties de startmotor vormen. Met 30% van alle woningen in het bezit vormen zij met gemeenten, installatiebedrijven en warmtebedrijven een stevig bouwblok in onderhandelingen aan de sectortafel. Met grote mogelijkheden. Zo kunnen bijvoorbeeld plannen gemaakt worden voor bijvoorbeeld collectieve warmtenetten.

Sleutelrol voor de installatiesector

Hier veerde ik echt op. Want vormen de corporaties de startmotor, Samson en Terpstra benadrukten allebei terecht de sleutelrol die de installatiesector, en dus onze servicepartners, hier kunnen en moeten innemen. Aan ons en onze servicebedrijven de taak om de bestaande technieken voor het verwarmen van huizen door te ontwikkelen en te komen met business cases. Met plug&play-oplossingen. En met concepten waarbij we hele wijken, woonblokken en woongebouwen aan kunnen passen. Terwijl we de betaalbaarheid van de energietransitie in het vizier blijven houden!

Mooie uitdagingen

Een oproep die mij persoonlijk enorm veel vertrouwen inboezemt. Want kijk ik naar onze servicepartners: zij dóen niet anders. Momenteel zetten Essent en haar servicepartners vol in op de ontwikkeling van hybride warmtepompen, in combinatie met isoleren van woningen. Daarbij wordt intensief de gewenste samenwerking gezocht met woningcorporaties, bijvoorbeeld aan de hand van ons WoonEffect.

 

Op deze taak – de verduurzaming van de gebouwde omgeving – wordt door ons en onze servicepartners zelfs zo stevig ingezet, dat het wat ons betreft ook echt alle hens aan dek is. Daarom heb ik namens de servicepartners ook zelf een oproep: we zijn en blijven hard op zoek naar nieuwe collega’s die willen helpen de verduurzaming tot stand te brengen. Ben jij dat, of ken je iemand? Kijk dan eens op de websites van onze bedrijven: Energiewacht, Energiewachtgroep, Geas, Kemkens, Volta Limburg, Volta Solar, Isoprofs, Nederland Isoleert, Klimaatroute en CVTotaal. Hun sites vind je hier

Samen met onze servicepartners kijk ik met vertrouwen tegemoet naar de uitdagingen die voor ons liggen. Ik hoop en verwacht dat we uiteindelijk alle onze klanten kunnen helpen met oplossingen die ze in staat stellen een duurzame wereld voor zichzelf te creëren. En zo het klimaatakkoord werkelijkheid kunnen laten worden.

 

Sander Leenders, Directeur Energie+ Essent

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie