Minder stroom verbruiken? Een kwestie van doen!

Goed, je wil in 2018 besparen op je energierekening. Je hebt nu nog mooi 11 maanden, dus tijd genoeg om te besparen. Maar waar begin je? In mijn vorige blog gaf ik je wat algemene tips.

In deze blog ga ik in op het besparen op je elektriciteitsverbruik. Minder stroom gebruiken heeft twee voordelen. Dat je minder elektriciteit verbruikt zie je gelijk terug op je energierekening. Tegelijkertijd help je het milieu een handje. Volgens mij een win-winsituatie dus.

Sinds ik bij Essent werk merk ik dat wij bij mij thuis lang niet altijd bewust bezig zijn met ons stroomverbruik. We zijn toch wel erg gehecht aan de wasdroger. En die lamp boven de voordeur brandt ’s avonds stiekem ook langer dan nodig. Heel eerlijk: d’r hangen hier en daar nog ouderwetse gloeilampen, waar ledverlichting inmiddels beter op zijn plek is. Zo zie je maar: ook bij mij thuis is werk te doen.

Om te beginnen met besparen, moet je eigenlijk weten hoeveel je verbruikt. Je kunt dan een slimme meter in huis te halen. Ja, ik ken de discussies, maar de slimme meter maakt het mogelijk om precies te achterhalen welk apparaat de meeste stroom verbruikt.

En als je dat weet, kun je heel bewuster stroom gebruiken en overstappen naar energiezuinige apparaten. Want oude apparaten verbruiken meer energie dan nieuwe, extra energiezuinige apparaten. Met een koel-vriescombinatie met een A+++ energielabel kun je al snel 200 kWh per jaar besparen. Ook een A+ of A++ wasdroger en wasmachine besparen enorm op je energieverbruik. Wil je niet investeren in een nieuw apparaat, vraag je dan af of je die extra koelkast in de schuur wel 24/7 nodig hebt. Niet? Zet deze dan uit wanneer deze leeg is. Scheelt je!

Dan noem ik ook nog even je wasdroger, biertap, aquarium en waterbed. Ik snap dat je daar niet zomaar afscheid van wil nemen, maar goed: realiseer je dat dit grote energieslurpers zijn. Dus: was buitenhangen bij mooi weer en bier en vissen in je waterbed. Scheelt je toch al snel twee apparaten! Als je dan ook nog het licht uit doet op de plekken waar je toch niet bent, kom je een heel eind. Wil je perse wel een lampje laten branden? Neem dan ledverlichting. De aanschafprijs is misschien wat hoog, maar je verdient de kosten snel terug en bespaart veel geld.

Nu vraag je je natuurlijk af of ik al deze tips zelf heb bedacht. Op het grapje met het water bed na vind je mijn tips – en meer! – op onze kennisbank. Ik nodig je uit deze eens te bezoeken. De overheid geeft ook informatie op https://www.energiebesparendoejenu.nl/. Kan ook de moeite waard zijn.

Tot snel,

Sander Leenders, Directeur Energie+, Essent.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie