Nog even over zonnepanelen

Bij Essent vinden we het belangrijk dat iedereen op zijn eigen manier mee kan doen in de veranderende wereld van energie. Ik vind het mooi om te zien dat Nederland óók flink bezig is met die veranderende wereld. Bijna één op de drie Nederlanders geeft aan te overwegen om zelf maatregelen te nemen óf hier al mee gestart te zijn. Het gaat hierbij vaak om isolatie van de woning, het gebruik van slimme verlichting of zonnepanelen.

Die beweging past in het beeld dat ruim driekwart van de Nederlanders het belangrijk vindt dat Nederland maatregelen neemt om de klimaat- en energiedoelen van Parijs te realiseren. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat deze maatregelen ook een belangrijke rol gaan spelen binnen de (eigen) woning.

 

Dit blijkt uit onderzoek dat Kantar TNS in onze opdracht uitvoerde.

Onlangs hebben we ook een onderzoek uitgevoerd onder Nederlandse huizenbezitters om in kaart te brengen hoe zij denken over zonnepanelen. Zonnepanelen blijken voor veel Nederlanders een hot topic, zeker met het mooie weer van de afgelopen weken.

Uit het onderzoek dat DirectResearch onder meer dan 1.000 Nederlandse huiseigenaren uitvoerde, bleek dat bijna een kwart van de Nederlandse huiseigenaren zonnepanelen heeft. Tegelijkertijd geeft 44 procent van de huiseigenaren zonder panelen aan dat ze overwegen om ze aan te schaffen.

Ondanks deze mooie cijfers ben ik van mening dat meer informatie over installatie, gebruik en financiering nodig blijft om nog meer huiseigenaren te enthousiasmeren en daarmee iedereen klaar te stomen voor de energietransitie.

Financiering en financiële voordelen

Zowel bij voor- als tegenstanders van zonnepanelen blijken financiën een doorslaggevende rol te spelen. Zo vindt 24 procent van de ondervraagde Nederlandse huiseigenaren die geen zonnepanelen overwegen, dat de terugverdientijd te lang is. En kiest een gelijk aantal geen zonnepanelen omdat ze te weinig zouden opleveren. Huiseigenaren die zonnepanelen juist wel serieus overwegen, zien vooral de financiële voordelen.

En toeval of niet, juist het eerste half jaar van 2018 was erg gunstig voor zonnepaneeleigenaren. We zien dat de oogst aan zonneenergie voor een gemiddeld systeem aan zonnepanelen tot nu toe 32 euro meer op heeft gebracht dan het langjarig gemiddelde. De gemiddelde opbrengst over 2018 komt daarmee op € 281,- tot eind juni.

Iedereen zonnepanelen

Leuk om te zien is dat meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders van mening is dat iedereen zonnepanelen zou moeten hebben. Met als voornaamste reden dat dit volgens hen helpt tegen de opwarming van de aarde. Meer dan een derde gaat zelfs nog een stapje verder. 37 Procent vindt dat iedereen die het zich financieel kan veroorloven, verplicht zou moeten worden om zonnepanelen aan te schaffen.

Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt over de nieuwe terugleversubsidie. Zodoende weet jij ook waar je aan toe bent, ook voor de langere termijn. Belangrijk is dat onder de nieuwe subsidieregeling de subsidiepot voor zonnepanelen groot genoeg blijft en iedereen kan blijven kiezen voor zonnepanelen. Alleen zo kan Nederland verduurzamen, en alleen zo kan iedereen op zijn eigen manier mee doen in de veranderende wereld van energie.

Wil je meer feiten en tips om zelf aan de slag te gaan met besparen en zelf energie opwekken? Ik nodig je uit om eens een kijkje te nemen in onze kennisbank.

Tot snel,

Sander Leenders, Directeur Energie+, Essent.

 PS. Ook André Hazes loopt warm voor zonnepanelen

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie