Steeds meer Nederlanders krijgen warme gevoelens voor airco’s.

De aankomende dagen beloven warme, zonnige dagen te worden met temperaturen die lokaal boven de 30 graden uitkomen. Hoewel we tot nu toe te maken hebben met een kwakkelzomer, vroeg energiebedrijf Essent zich af welke maatregelen Nederlanders nemen om hun huis koel te houden. Onderzoeksbureau MeMo2 zocht het uit.

Airconditioners hebben to nu toe nog niet massaal de weg naar Nederlandse huishoudens gevonden. In 19% van de Nederlandse woningen blijkt een airco te staan. Maar de populariteit van airconditioners groeit, want 15% van de Nederlanders zegt de aanschaf van een airconditioner te overwegen. De voorkeur gaat in dat geval het meest uit naar mobiele airco’s. Woningeigenaren nemen overigens significant vaker vaste airco’s in overweging dan mobiele airco’s.

Vooral het (verwachte) hoge energieverbruik, het kostenplaatje en het feit dat de woning koel genoeg is, zijn redenen voor Nederlanders om airco’s niet te overwegen.

Nederlanders blijken met name te vertrouwen op de traditionele maatregelen. Zo maakt vrijwel iedereen gebruik van zonneschermen, rolluiken en gordijnen om de zon te weren en het huis koel te houden. Daarnaast houdt bijna twee-derde de deuren en ramen dicht om de hitte buiten te laten en heeft de helft van Nederland wel ergens een ventilator in gebruik.

Isolatie eerste stap

Airconditioners worden gebruikt om warmte te verdrijven. Beter is het om warmte buiten te houden. Naast zonwering is isolatie doeltreffend. Isolatie – en de daarbij horende ventilatie – houdt het huis warm in de winter en koel op warme dagen. Maar dan geldt wel dat ramen en deuren het best dicht zijn.

Om het isoleren van woningen te stimuleren heeft de overheid tot 31 december van dit jaar de subsidie voor isolatie verhoogd naar ongeveer 30%. Er gelden wel enkele voorwaarden. Essent ziet isoleren is voor Essent de belangrijke eerste stap in het verduurzamen van huizen en gebouwen.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie