Subsidie woningisolatie: laten we alles eruit halen wat erin zit

De subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) is vanaf vandaag, 2 september, weer open voor woningeigenaren. Goed nieuws! Bij Essent zien we isolatie namelijk als belangrijke eerste stap in het verduurzamen van de gebouwde omgeving, uw en mijn woning. Om in aanmerking te kunnen komen, moeten eigenaren minimaal 2 grote energiebesparende isolatiemaatregelen in hun koopwoning uitvoeren.

Een betaalbare energietransitie

De subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) voor particuliere woningeigenaren wordt gevuld met maar liefst €84 miljoen voor 2019-2020. Daarna wordt isolatie ook meegenomen in de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in de periode 2021-2030. Hier heeft Essent zich – overigens als een van de weinige partijen in de markt – hard voor gemaakt bij de politiek in Den Haag. Men wíl namelijk verduurzamen, maar het moet wél betaalbaar zijn. Een reële vraag vanuit de consument, die ik ook herken in mijn directe omgeving. En daar kunnen we nu, dankzij de nieuwe subsidies, gehoor aan geven.

Een unieke positie in de markt

Dankzij de samenwerking met servicepartners Nederlandisoleert en Isoprofs heeft Essent een unieke positie in de markt. We kunnen namelijk niet alleen isolatiemaatregelen treffen, maar ook de volledige subsidieaanvraag verzorgen. Alles wordt geregeld, je hebt er geen omkijken meer naar. Dit scheelt een flinke berg papierwerk en maakt het hele traject een stuk laagdrempeliger. Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier veel woningeigenaren over de streep trekken om te verduurzamen.

Fan van isolatie

Bij Essent zijn we groot fan van isolatie. Isolatie bespaart kosten én is goed voor het klimaat. Dit laatste is van cruciaal belang willen we de klimaatdoelstellingen uit het regeerakkoord halen. Wat ons betreft hoeft Nederland niet in één keer volledig duurzaam te worden. Dat zou te duur, te omslachtig en verwarrend zijn. Immers, een energietransitie kan alleen succesvol zijn als het een betaalbare en stapsgewijze transitie is waaraan iedereen, op zijn eigen manier, mee kan doen. We moeten dus gebruikmaken van noodzakelijke tussenstappen. Betere isolatie van onze huizen is hierin een belangrijke eerste stap.

Flinke klus voor de sector

Goede vooruitzichten dus, maar er is nog flink wat werk te verzetten. Ondanks het feit dat steeds meer mensen voor isolatie kiezen, zijn toch 3 op de 4 woningen nog niet goed geïsoleerd volgens Milieu Centraal. Vooral bij woningen gebouwd vóór 1965 valt winst te behalen. Van die woningen heeft zo’n 80% een energielabel van D of lager. Opgeteld zijn in deze categorie woningen nog minstens 3,5 miljoen unieke isolatiemaatregelen te realiseren. Dit is een klus die heel de sector moet omarmen: de wens van de overheid is om in 2030 het isolatieritme opgevoerd te hebben tot 200.000 bestaande woningen per jaar.

En daarom is deze SEEH zo mooi: het maakt een relatief goedkope verduurzamingsstap bereikbaarder voor nog meer woningeigenaren. Sterker, als je je woning niet isoleert ben je dief van je eigen portemonnee. Vandaar dat ik iedereen oproep te overwegen om hun woningen te isoleren. Laten we niet langer wachten met verduurzamen, dit is hét moment om te beginnen!

Groet,

Patrick Lammers 

CEO Essent

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie