Wat kun je doen om je gasverbruik te verlagen?

Het zal geen verrassing zijn dat ik het in deze blog wil hebben over besparen op je gasverbruik. Vorige week gaf ik je namelijk al tips over hoe je op je stroomverbruik kunt besparen.

Wist je dat maar een klein deel van je gasverbruik te maken heeft met koken en douchen? Het grootste deel van de gasrekening is voor het verwarmen van je huis. Was mij niet bekend. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 1300 m3 gas per jaar. Ik heb het even uitgerekend op de achterkant van een bierviltje: dat is zo’n 900 euro bij de huidige energieprijzen. Volgens mij is er aan die kostenpost best wat te doen. Maar waar begin je?

Ik heb een paar non-budget, low-budget en nog wat duurdere tips voor je. Afhankelijk van je budget en interesse bepaal je dus zelf hoever je wil gaan.

Als je dat nog niet hebt gedaan: je thermostaat een graad lager te zetten. Merk je niets van, maar het kan je zomaar 6% gas besparen. Zet ook eens de temperatuur ruim voordat je gaat slapen wat lager. Doe dat ook wanneer je niet thuis bent. Dat zijn toch de simpele winstpakkers, zou ik zeggen.

Kijk ook eens naar je radiator. Als je die niet kunt zien omdat er een bank voor staat, wordt het tijd na te denken over een andere inrichting van je huiskamer. Je bank houdt de warmte van je radiator tegen.

Heb je een beetje budget en wil je besparen wat grondiger aanpakken? Overweeg dan eens de aanschaf van een klokthermostaat, of beter nog een slimme thermostaat. Misschien heb je die al. Dan ben je het vast met me eens dat het superhandig is dat je in kan stellen wanneer de verwarming aan moet – en uit! Je hebt er geen omkijken meer naar, terwijl je wel bespaart. Gas bespaar je ook met een moderne CV-ketel. Onze servicepartners kunnen je hier alles over vertellen en helpen bij de installatie ervan.

Overigens gaan bovenstaande tips het best samen met goede isolatie van je woning. Zonder goede isolatie verwarm je namelijk ook de buitenwereld mee. Handig bij strenge vorst – je glijdt niet gelijk uit wanneer je naar buiten stapt – maar niet de bedoeling.

Spouwmuurisolatie voor een tussenwoning verdien je binnen zo’n 4 jaar terug. Met vloerisolatie bespaar je ongeveer 200 euro per jaar. Voor dakisolatie heb je een iets grotere beurs nodig, maar is voor jezelf en het milieu misschien wel een mooie investering. Laat je eens bijpraten door www.isoprofs.nl of www.nederlandisoleert.nl .

Heb jij nog tips die je wil delen? Laat ze eens horen via @essent op twitter. Ik ben benieuwd!

Sander Leenders, directeur Energie+ bij Essent.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie