Zonnepanelen, een slimme investering

Begin juni informeerde minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de Tweede Kamer dat er in 2020 een terugleversubsidie ingevoerd moet worden. Daarbij heeft de minister toegezegd te streven naar een stabiele terugverdientijd voor zonnepanelen van circa 7 jaar. Zoals het er nu naar uitziet is en blijven zonnepanelen een slimme investering voor het milieu én voor je eigen portemonnee. Ik vertel je graag hoe ook jij nu al voordeel uit je investering in zonnepanelen kunt halen.

Financiering

Goed, op een mooie, zonnige dag overweeg je zonnepanelen aan te schaffen. Maar dat is over het algemeen best een uitgave. Net als ik heb gedaan, bekijk je welke opties er zijn om zonnepanelen te financieren.

Zo is er de salderingsregeling en straks de terugleversubsidie als het aan mi-

nister Wiebes ligt. Daar verwees ik hierboven al naar. En hoewel de landelijke subsidiepot helaas is komen te vervallen, hebben veel gemeenten die nog wel. Neem een kijkje op de energiesubsidiewijzer om te zien of jij er aanspraak op kunt maken.

Je kunt ook je hypotheekadviseur vragen welke mogelijkheden er zijn om de investering in zonnepanelen onder te brengen in je hypotheek. Dat kan erg gunstig zijn, want zo profiteer je extra van je hypotheekrenteaftrek.

Tenslotte zou je ook met, bijvoorbeeld, je buren de handen ineen kunnen slaan. Juist door als collectief zonnepanelen aan te schaffen, kun je profiteren van kortingen die best nog wel eens hoog kunnen oplopen. Voor meer informatie over deze en andere mogelijkheden om zonnepanelen te financieren verwijs ik je graag naar onze kennisbank.

Opbrengsten

Zoals ik al eerder aangaf zijn zonnepanelen een slimme investering. Het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden ligt tussen de 3300 en 3500 kWh. Tien zonnepanelen op je dak, wekken al snel zo’n 2300 kWh aan stroom op per jaar. Reken maar dat je dit dus ook terugziet op je energierekening. Benieuwd naar meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen, neem dan vooral hier eens een kijkje.

Terugverdientijd

Tenslotte ben je denk ik benieuwd naar hoe snel je nu de aanschaf van zonnepanelen hebt terugverdiend. Goed, er spelen dan wel een aantal factoren mee, denk bijvoorbeeld aan je aanschafkosten, aantal zonuren of de hoeveelheid zonnepanelen. Maar gemiddeld is de terugverdientijd van zonnepanelen nu al zo’n 7,5 jaar. Mocht je benieuwd zijn naar een overzicht van de te verwachte kosten en hoe snel je het dan weer terugverdiend hebt? Doe dan een berekening met onze zonnepanelencheck.

Wil je meer feiten en tips om zelf aan de slag te gaan met besparen en zelf energie opwekken? Ik nodig je uit om eens een kijkje te nemen in onze kennisbank.

Tot snel,

Sander Leenders, Directeur Energie+, Essent.

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie