Zonnige toekomst

Goed nieuws! Het kabinet verlengt de huidige subsidieregeling voor zonnepanelen tot 2023. Het zal je niet verbazen dat we bij Essent blij zijn met deze regeling. Want de regeling zorgt er voor dat het voor consumenten en mkb-ondernemers financieel aantrekkelijk blijft om te investeren in het verduurzamen van hun energieverbruik. En dat past precies in onze visie: wij willen de energietransitie voor onze klanten betaalbaar houden. Zo krijgt iedereen de kans in te stappen in die veranderende wereld van energie.

Als je mijn blogs leest, weet je dat ik zelf ook panelen heb. Ik kan het iedereen aanraden. Zeker met zo’n jaar als 2018. Wist je trouwens dat de eerste vier maanden van dit jaar ook zeer gunstig waren voor zonnepanelen? Helaas heeft van alle eengezinswoningen in Nederland slechts 13% zonnepanelen. Zo’n 44% van de huiseigenaren zonder panelen geeft aan dat zij aanschaf ervan overweegt. Ik hoop dat de verlenging van de huidige regeling deze 44% over de streep trekt!

Afbouw van salderen

Pas vanaf 2023 zal ieder huishouden en mkb-bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen. Wat dat inhoudt? Dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen, in ruil voor het terugleveren aan het net, elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van je energieleverancier voor de terug geleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn.

Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Volgens het kabinet wordt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer zeven jaar voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of in de huidige kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen. Overigens, onze servicepartnerbedrijven VoltaSolar en EnergieWonen (gespecialiseerd in het installeren van zonnepaneelsystemen bij particulieren en bedrijven) herkennen dit tijdspad. Ook zij zien dat de gemiddelde terugverdientijd van panelen rond de zeven jaar ligt.

Dus ook na 2023 blijven zonnepanelen een goede investering. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen gaande waardoor zonnepanelen interessant blijven. Bijvoorbeeld steeds betere thuisaccu´s of de accu van een elektrische auto, waarmee je opgeslagen energie later weer gebruikt. Pas wanneer de accu leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet. In de zonnige maanden kun je daarmee onafhankelijk van het elektriciteitsnet zijn.

Rol van zonnepanelen in verduurzaming van Nederland

Hoe relevant zijn zonnepanelen binnen alle verduurzamingsmaatregelen die Nederland moet nemen om het klimaatakkoord te behalen? Wel, in 2030 moet er in Nederland 21 tot 23 gigawattpiek zonnepanelen (zon-pv) opgesteld zijn. Op daken én als zonneparken. Adviesbureau Deloitte berekende in 2018 dat er 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak is in Nederland. Dat is vergelijkbaar met 125.000 voetbalvelden met 270 miljoen zonnepanelen die in totaal 217 Peta joule per jaar aan stroom kunnen opwekken. Die 270 miljoen zonnepanelen zouden dan in 50 procent van de totale elektriciteitsbehoefte in Nederland kunnen voorzien. En door zonnepanelen op daken te plaatsen, benutten we de mogelijkheden van de beschikbare oppervlakte. Hierdoor hoeven we minder landbouwgrond te gebruiken.

Het CBS becijferde in 2019 dat de productie van stroom met zonnepanelen toenam. Van 2,2 miljard kWh in 2017 naar 3,2 miljard kWh in 2018. Het totale vermogen van zonnepanelen groeide in 2018 met ongeveer 1 400 megawatt en wordt geraamd op 4 300 megawatt. Ruim de helft van deze toename, zo’n 800 megawatt, kwam voort uit het plaatsen van grotere installaties op daken van gebouwen en op zonneweiden. De capaciteit van de kleinere installaties, vaak op daken van woningen, nam toe met ongeveer 600 megawatt.

Kortom, mooie ontwikkelingen en met helderheid over de salderingsregeling kunnen we samen nog mooiere stappen zetten.

Tot snel!

 

Sander Leenders, directeur Energie+ Essent

Bron: Nieuws van Essent rss feed – Bekijk hier de energie aanbiedingen van Essent en van Essent Zakelijk

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie