BRAM VERDUURZAAMDE ZIJN MONUMENTALE WONING – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

In een serie van blogs behandelen we vooroplopers op het gebied van duurzaamheid. Deze keer zijn we op bezoek bij Bram Bos die zijn monumentale woning uit 1865 verduurzaamde.

De monumentale woning van Bram heeft een bijzonder energiesysteem. De verwarming zit namelijk in de buitenmuren. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht en voert het door naar de wanden van het huis. Die wanden stralen de warmte vervolgens weer uit. Het energiesysteem is niet het enige duurzame van Bram. Hij installeerde ook een droogtoilet en verwerkt zijn eigen gft-afval tot compost. Daarnaast is hij beheerder van een deelauto waarmee hij niet alleen zijn eigen woning duurzamer maakt, maar de hele buurt. “Hierdoor kan mijn dochter veiliger buitenspelen en is er meer ruimte voor andere dingen zoals speeltuinen of de natuur.”

Passie voor duurzaamheid
Bram voordeur huis

Bram is 52 jaar en werkt aan de Wageningen University & Research, waar hij zich richt op het verduurzamen van de dierlijke voedselproductie. Zijn passie voor duurzaamheid heeft hij van huis uit meegekregen. Toen hij 17 was, mengde hij zich al in maatschappelijke discussies. Dat ging toen over kernenergie. “Ik heb anderhalf jaar lang met een sticker voor kernenergie op mijn tas gelopen”, vertelt hij. Ook vindt hij het belangrijk om duurzaamheid mee te geven aan zijn dochter die nu tien jaar is. “Ik hoop dat ze begint met het licht niet aan te laten in de badkamer”, zegt hij lachend.

Studententijd
Bram woonde in 1988 al in zijn monumentale woning in de Pijp in Amsterdam. Hij studeerde op dat moment nog. Net zoals vele andere studenten was Bram in de jaren 80 op zoek naar woonruimte. “Ik mocht de benedenverdieping huren van de garagehouder achter het monument, en ik ben eigenlijk nooit meer weggegaan”, vertelt hij. Uiteindelijk heeft Bram de woning gekocht en gerenoveerd met behulp van gespecialiseerde vakmensen.

Energie besparen
Bram benadrukt dat we in Nederland veel meer energie moeten besparen met elkaar. “We hebben het altijd over het produceren van groene energie, maar we moeten meer besparen, en de rest wekken we wel groen op”, zegt hij.

Energie dat doen we samen, daarom zit ik bij Greenchoice

Bram Bos, groene vooroploper

Groenste energiebeweging
Bram gaat al voor groen, net als Greenchoice. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk dan hier de andere interviews met klanten die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid. Laat je inspireren. Want hoe meer mensen zich aansluiten bij de groenste energiebeweging van Nederland, hoe meer we samen kunnen bereiken!

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie