Duurzame chocolade bij Greenchoice

Greenchoiche Energie

In 2011 besloten Enver en Rodney Chocolatemakers op te richten. Bij Chocolatemakers draait het om duurzame, ambachtelijke en bewuste chocolade van topkwaliteit. De chocolademakers Enver & Rodney hebben een natuurlijke levensovertuiging om duurzaam te ondernemen. Dat verdient een plekje in ons spaarprogramma Samen Greenchoice. Daar vind je hun duurzame chocolade nu met vijf euro korting op tien repen. Wij interviewden Enver over zijn ervaring als duurzame chocolademaker.

Het begon in 2008 toen Enver en Rodney het chocoladefestival organiseerden in Amsterdam. Ze beseften dat de cacaobranche totaal niet duurzaam was. Het enige duurzame initiatief dat op dat moment bestond in de cacaobranche was Fairtrade. Cacaoboeren verdienden weinig aan het verkopen van hun cacao. Enver en Rodney wilden daar verandering in brengen, met als doel een volledig duurzame en biologische cacaoketen te bouwen en exploiteren met Chocolatemakers.

Deze cacaoketen wordt mogelijk gemaakt door een directe samenwerking met boeren, bedrijven en consumenten. Enver noemt Chocolatemakers vergeleken met de rest van de cacaobranche ‘een buitenbeentje’. Omdat geen enkel ander bedrijf in de branche op deze manier bezig is met duurzaamheid zoals Chocolatemakers dat doet. Zo betalen ze 50% meer aan boeren dan de Fairtrade norm, waardoor boeren een inkomen krijgen waarvan zij kunnen leven. Ook doen ze aan herbebossing en proberen ze de CO2 footprint in transport en productie naar 0 kg CO2 per geproduceerde kilo chocolade te krijgen.

‘’Het was niet moeilijk om te kiezen voor duurzaamheid”, vertelt Enver. Het is een levensovertuiging die in zijn DNA zit. In zijn privéleven probeert Enver zijn ecologische voetafdruk ook zo klein mogelijk te houden. Natuurlijk moet het bedrijf gezond blijven maar de voldoening en uitdaging is nog het allerbelangrijkste. “Laten zien dat het anders kan door dingen te veranderen, levert vaak, de mooiste dingen op’’, voegt hij toe.

Enver hoopt andere bedrijven te inspireren om voor duurzaamheid te kiezen. Dat houdt in dat je vaak voor de moeilijkere optie moet kiezen en moet investeren voor de lange termijn. Natuurlijk is die keuze soms lastig, maar het gaat erom in de basis goede dingen te doen voor de natuur en de mens. Zo werkt de nieuwe fabriek van Chocolatemakers voor 80% op eigen zonnepanelen, voorheen was dit zelfs 100%. De resterende energie wordt geleverd door Greenchoice.

Enver vertelt dat nu de herfst is begonnen mensen gemiddeld meer chocolade eten. De chocoladeconsumptie is gekoppeld aan de temperatuur en het daglicht buiten. Als het donkerder en kouder wordt dan trekken mensen zich vaker terug en eten ze vaker chocolade. Dus vooral in de herfst en winter wordt er meer chocolade geconsumeerd. Ook bevat chocolade veel energie en mineralen wat mensen meer nodig hebben in de herfst en winter. Aangezien de chocoladerepen van Chocolatemakers veel minder suiker bevatten, hoeven mensen zich daar ook geen zorgen over te maken.

Duurzame chocolade, duurzaam transport
De cacaobonen zijn met het zeilende transportschip de Tres Hombres van de Dominicaanse Republiek naar de fabriek in Amsterdam gebracht om er repen van te maken. Ieder jaar trotseert hun team weer de Atlantische Oceaan om de fijnste cacaobonen uit de Caraïben te halen. Wist je dat ze met deze lange reis wel 13.822 zeemijlen (25598 KM) afleggen?

In het spaarprogramma Samen Greenchoice introduceren we daarom dit seizoen twee pakketten van Chocolatemakers. Het eerste pakket, een echte duurzame topper, bevat de Tres Hombres chocoladerepen, waarvan de bonen per zeilschip vervoerd zijn. Ga naar het spaarprogramma Samen Greenchoice en ontvang een kortingsvoucher van een euro op dit pakket.

Het tweede pakket is een mix van tien bio chocoladerepen. Het is samengesteld uit repen uit verschillende landen zoals Peru, Congo en de Dominicaanse Republiek. In het spaarprogramma Samen Greenchoice vind je een kortingsvoucher van vijf euro voor dit pakket.

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie