DUURZAME LESSEN VAN LIEKE EN PUCK – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

In een serie van blogs behandelen we vooroplopers op het gebied van duurzaamheid. Deze keer zijn we op bezoek bij Lieke en haar dochter Puck.

Lieke is 64 jaar en woont in Zuidoostbeemster. Ze is getrouwd met Bart en samen hebben ze drie dochters en een hond. Dochter Puck is 25 jaar en woont sinds kort weer gezellig thuis. Ze zit in het laatste jaar van haar opleiding tot docent op het gebied van voeding. In de toekomst zijn Lieke en Puck van plan om samen les te geven. “We hebben al een keer eerder samen lesgegeven en we vonden het allebei erg leuk. Je ziet je kind op een andere manier dan thuis,” zegt Lieke. Ook voor Puck is het een hele andere manier om haar moeder te zien. “Als student heb ik eerder al bij mijn moeder in de klas gezeten, dat was eigenlijk gekker dan collega’s zijn van elkaar”, zegt Puck.

Het vak ‘groen’
Lieke geeft het vak ‘groen’. “Dat vak heeft eigenlijk alles te maken met de natuur”, zegt ze. Onderwerpen zoals tuinontwerpen, onkruid wieden en duurzaamheid komen aan bod. “Ik vind het heel belangrijk dat mijn leerlingen zicht bewust zijn van het feit dat zij ook invloed kunnen uitoefenen op hun leefomgeving”, voegt ze eraan toe.

Lieke en Puck voor deur

Alle kleine beetjes helpen
“Wat duurzaamheid betreft, sta ik door mijn opvoeding eigenlijk een streepje voor op de rest”, vertelt Puck. In het dagelijks leven past ze duurzaamheid steeds meer toe. Ze heeft de overstap gemaakt naar vegetariër en is bezig met het scheiden van afval. “Alle kleine beetjes helpen”, zegt ze. Ook Lieke is van mening dat duurzaamheid bij jezelf begint: “Alle kleine beetjes vormen uiteindelijk een groot geheel, als iedereen het zou doen dan komen we een grote stap verder. We zullen uiteindelijk allemaal een stap moeten zetten om op een normale manier op deze wereld te blijven.”

Duurzaam wonen
Het huis in Zuidoostbeemster is flink verduurzaamd. Onder andere door de zonnepanelen die op het dak liggen. Het begon allemaal met een elektrische fiets: “Ik ga altijd met de fiets naar school en op een gegeven moment dacht ik: Ik neem een elektrische fiets. Toen ik die had, moesten we een andere auto, dus kozen we voor een elektrische en zo was de overstap naar zonnepanelen heel klein”, licht Lieke toe. Daarnaast spaart ze water op voor de planten en het doorspoelen van het toilet: “Het maakt me ook niet uit wat mensen daarvan vinden, ik doe het gewoon.”

Groene energie
Uiteraard moet energie groen zijn volgens Lieke en Puck. “Ik vind het belangrijk dat ik weet dat mijn energie van windenergie of zonnepanelen afkomt”, zegt Lieke. Puck ziet haar moeder als een inspiratiebron: “Toen ik in Amsterdam-Noord ging wonen heb ik gekozen voor een groene energieleverancier omdat mijn moeder dat altijd gezegd heeft, ik heb automatisch daarvoor gekozen.”

Verbeter de wereld en begin gewoon”

Lieke, groene vooroploper

De groenste energiebeweging van Nederland
Lieke en Puck gaan al voor groen. Sterker nog, het hele gezin is een groen geheel te noemen, net als Greenchoice. Benieuwd naar meer verhalen? Bekijk dan hier de andere interviews met klanten die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid. Laat je inspireren. Want hoe meer mensen zich aansluiten bij de groenste energiebeweging van Nederland, hoe meer we samen kunnen bereiken!

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie