HOE LEEF IK KLIMAATNEUTRAAL – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

Om de opwarming van de aarde te bestrijden wil Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Klimaatneutraal betekent dat iets geen invloed heeft op het klimaat. Om klimaatneutraal te leven maak je idealiter dus keuzes waardoor je geen negatieve invloed hebt op het klimaat. Is dit niet mogelijk, dan compenseer je dit ergens anders. Wil je weten waar je als individu op moet letten om nu al klimaatneutraal te leven? Greenchoice vertelt je graag meer.

Wat houdt klimaatneutraal leven in?
Er zijn in grote lijnen 2 factoren om op te letten als het aankomt op klimaatneutraal leven. Ten eerste heb je de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door jezelf en de producten en diensten waarvan je gebruik maakt. De tweede factor is het gebruik van de aarde. Denk bijvoorbeeld aan groente die op landbouwgrond wordt geteeld of katoen dat wordt verbouwd om kleding mee te maken. Aangezien de ruimte op aarde niet onbeperkt is, is er een grens aan wat de productiemogelijkheden van onze planeet zijn. Daarnaast zijn de natuurlijke hulpbronnen die de aarde jaarlijks kan aanmaken ook niet oneindig. Worden er meer natuurlijke hulpbronnen aangesproken, dan worden de reserves van aarde aangetast. De gemiddelde Nederlander verbruikt met zijn of haar leefstijl 6,3 hectare per jaar. Als heel de wereld zo zou leven, hadden we 3,7 aardbollen per jaar nodig om aan onze behoeftes te voldoen. Om klimaatneutraal te leven maak je in het dagelijks leven keuze waarmee je zowel je gebruik van de aarde als je CO2-uitstoot beperkt. In de gevallen dat het niet mogelijk is om geen CO2-uit te stoten, compenseer je deze uitstoot. Een voorbeeld van zo’n situatie is ons bosgecompenseerd gas.

Bereken je ecologische voetafdruk
Als je besluit dat je klimaatneutraal wil gaan leven, dan moet je eerst onderzoeken welke aspecten van je leven op dit moment niet klimaatneutraal zijn. Dit doe je door je ecologische voetafdruk te berekenen. Je ecologische voetafdruk is in feite de optelsom van je CO2-uitstoot en het stuk aarde dat je “gebruikt”. Zelf je ecologische voetafdruk berekenen is waarschijnlijk onbegonnen werk. Gelukkig zijn er verschillende tools ontwikkeld, bijvoorbeeld door het Wereldnatuurfonds, om je hierbij te helpen. Met behulp van bijvoorbeeld de voetafdruktest van het WNF of de footprint calculator van het Global Footprint Network krijg je een algemeen idee van je ecologische voetafdruk. Alhoewel deze tools geen exacte wetenschap zijn, laten ze wel zien op welke vlakken voor jou winst te behalen valt.

Waar moet ik op letten om klimaatneutraal te leven?
Momenteel is het nog lastig om 100% klimaatneutraal te leven, omdat het momenteel van veel producten en diensten niet duidelijk is hoe klimaatneutraal ze zijn. Hieronder lopen wij enkele vaak gebruikte producten en diensten langs en vertellen je waar je op moet letten om zo klimaatneutraal mogelijk bezig te zijn.

Voedsel
Wist je dat de productie en transport van voedsel verantwoordelijk is voor ongeveer 20 tot 35 procent van de broeikasgasuitstoot? Vooral de productie van vlees draagt hieraan bij. De productie van een kilo rundvlees heeft bijvoorbeeld 15.000 kilo water en 25 kilo voedsel nodig. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om uit te vogelen dat dit niet bepaald efficiënt is en dat de milieubelasting hoog is. Alhoewel er altijd aanspraak gedaan zal moeten worden op de aarde om voedsel te produceren, is een zo klimaatneutraal mogelijk dieet lokaal, onbewerkt en plantaardig.

Vervoer & reizen
Reizen doen we bijna elke dag, of het nou voor werk, vakantie of met een ander doel is. Wil je klimaatneutraal leven dan kies je voor vervoersmiddelen die geen geen CO2 uitstoten, zoals de fiets of de trein in plaats van de auto of het vliegtuig.

Wonen
Een klimaatneutrale woning wekt net zoveel energie op als er verbruikt wordt en verbruikt uitsluitend duurzame energie. Dit soort woningen bestaan al en worden nul-op-de-meterwoningen genoemd. Om ervoor te zorgen dat je niet meer energie verbruikt dan dat je opwekt, is het belangrijk om bewust om te gaan met je energieverbruik. Lees hier onze tips thuis energie te besparen en kom een stap dichterbij een klimaatneutraal bestaan.

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie