INVLOED VAN WOLKEN OP DE OPBRENGST van Zonnepanelen- Greenchoiche

Greenchoiche Energie

Zonnepanelen leveren op dagen met veel zonneschijn en een strakblauwe lucht de meeste energie op. Klinkt logisch, maar klopt dit wel in de praktijk? Of is bewolking zo slecht nog niet voor de opbrengst van jouw zonnepanelen? We vertellen het je graag!

De zonnestralen en het licht komen van de zon. De wolken hebben niets te maken met hoe hard de zon schijnt, maar wel invloed op de hoeveelheid en sterkte van het licht dat op het zonnepaneel instraalt. Een dag met een strakblauwe lucht en een dag met wolken; voor allebei is er iets te zeggen.

Wolken versus zon

Wolken filteren het zonlicht en dit gefilterde licht geeft minder rendement dan de directe instraling van zonlicht.*
De directe instraling op een zonnige dag warmt de zonnepanelen op en hierdoor kan de productie afnemen.
Zonlicht wordt door de aarde teruggekaatst. Vervolgens kaatsen wolken dit voor een deel weer terug naar de aarde en jouw zonnestroomsysteem.*
* De beste bewolking voor een zonnepaneel is (lichte) sluierbewolking. Met dikke bewolking heb je een slecht rendement omdat dit te veel zonlicht tegenhoudt.

Het beste weertype voor zonnepanelen

Volgens ons is een koele lentedag, waarbij de zon hoog staat en de temperatuur nog laag is, het beste voor zonnestroomprojecten.

De temperatuur heeft ook een belangrijke invloed op de prestaties van jouw zonnepanelen. Uit testen blijkt dat een paneel in normale omstandigheden 44 graden is. Bij elke graad hoger, neemt het vermogen van het paneel af met 0,37%. Op een zomerdag kan een paneel 70 graden worden, dat betekent een afname van bijna 10% van het paneelvermogen. Op een zonnige zomerdag kan de schaduw van een wolk voor de zon goed helpen om het paneel iets af te laten koelen. Dus hoe lager de temperatuur, hoe beter het paneel presteert.

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie