IS HET NODIG OM MIJN ZONNEPANELEN TE VERZEKEREN – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

Hoe meer zonnepanelen, hoe meer vreugd. Als je het aan ons vraagt tenminste. Zonne-energie is namelijk een volledig duurzame energiebron, die een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de Nederlandse energievoorziening. Heb je thuis zonnepanelen op het dak? Dan verdien je wat ons betreft al een pluim. Wel zijn er een paar praktische zaken waarop je moet letten, zoals het verzekeren van de zonnepanelen. De investering in zonnepanelen verdien je logischerwijs alleen terug als de panelen jarenlang ongestoord hun werk doen. Met de juiste verzekering slaap je met een gerust hart, wetende dat je investering in zonnepanelen beschermd is tegen schade, diefstal en andere problemen. Het geluk wil dat zonnepanelen vaak al vallen onder een verzekering die je hebt als eigenaar of huurder. Hieronder vertellen we je meer.

Zonnepanelen en de opstalverzekering
Als huiseigenaar wil je natuurlijk dat je kostbare woning en al haar toebehoren goed verzekerd is. Daarom sluiten de meeste huiseigenaren, ondanks dat dit niet verplicht is, zowel een inboedel- als een opstalverzekering af, om zeker te weten dat hun bezit goed beschermd is tegen onverwachte problemen zoals schade en diefstal.

Het verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering is als volgt: een inboedelverzekering dekt alle losse spullen in huis. Denk bijvoorbeeld aan je bank, televisie of kunst aan de muur. Een opstalverzekering dekt schade aan je woning bij brand, storm en inbraak. Onder de opstalverzekering valt de woning zelf en alle onroerende goederen die daarbij horen, zoals een schuur of dus ook zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd. Let er wel op dat er verschillende soorten opstalverzekeringen bestaan, van alleen een brandverzekering tot en met een allriskverzekering. Daarnaast schrijven de meeste verzekeraars voor dat de zonnepanelen “aard- en nagelvast” aan het dak gemonteerd moet zijn, voordat ze onder de opstalverzekering vallen. Het is daarom altijd verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar, om zeker te weten dat jouw specifieke situatie gedekt is.

Zo verzeker je zonnepanelen als huurder tegen schade en diefstal
Huur je een woning? Dan zijn er twee scenario’s. Als de verhuurder de zonnepanelen op het dak heeft laten installeren, dan is het verzekeren van de panelen de verantwoordelijkheid van de verhuurder. In dat geval hoef je zelf geen actie te ondernemen. Kies je er zelf voor om zonnepanelen op het dak van je huurwoning, dan moet je ze logischerwijs zelf verzekeren. Aangezien je als huurder waarschijnlijk alleen een inboedelverzekering hebt en geen opstalverzekering, vallen zonnepanelen niet altijd automatisch onder de verzekering die je al hebt. Het is wel mogelijk om je zonnepanelen te laten meeverzekeren in je inboedelverzekering. Dit doe je via het zogenaamde “huurdersbelang”. Hiermee verzeker je alle verbeteringen die je als huurder maakt aan de woning die je huurt. Zonnepanelen vallen hier ook onder, net als bijvoorbeeld een verbouwde keuken of een nieuwe vloer. Let er wel op dat het bedrag dat je verzekerd hoog genoeg is om alles te dekken.

Heb je thuis nog geen zonnepanelen geïnstalleerd, maar wil je wel doen? Bekijk dan onze pagina over zonnepanelen om te ontdekken welke opties er allemaal zijn.

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie