KRIJG IK SUBSIDIE ALS IK VAN HET GAS AF GA – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

Wonen zonder gas is al lang geen onhaalbaar duurzaam ideaal meer. Sterker nog: steeds meer Nederlanders kiezen er thuis voor om minder of zelfs helemaal geen gas meer te gebruiken. De investering in isolatie en nieuwe technieken verdien je terug doordat je flink bespaart op je energiekosten. Bovendien draag je zo écht bij aan een beter milieu en ga je klimaatverandering actief tegen door je CO2-uitstoot te verlagen! Uiteindelijk moeten alle huizen in ons land gasvrij worden. We leggen je graag meer uit over de kosten die je maakt om van het gas af te gaan, de subsidies die hiervoor beschikbaar zijn, en wanneer we als land helemaal overstappen op gasloos wonen.

Nederland van het gas af
Om zo goed mogelijk aan alle doelstellingen uit het Klimaatakkoord te voldoen, wil de overheid de CO2-uitstoot in Nederland fors verminderen. Vanaf 2050 is het de bedoeling dat we voor verwarming, warm water en koken geen aardgas meer gebruiken. In plaats daarvan komen duurzame alternatieven als groene elektriciteit, windenergie, zonnepanelen en warmtepompen. Momenteel gebruikt zo’n 95% van de huishoudens nog aardgas: deze energietransitie heeft dus wel wat voeten in de aarde. De eerste stappen worden al gezet. Zo worden de meeste nieuwbouwwoningen tegenwoordig al gasvrij opgeleverd. Voor deze woningen is een contract voor alleen stroom voldoende om te voorzien in de energiebehoefte. In oudere woningen moeten er eerst een aantal aanpassingen gedaan worden voordat je volledig van het gas af kan.

Wat zijn de kosten van gasloos wonen?
De kosten om geheel gasvrij te gaan wonen verschillen per geval, en lopen hierdoor flink uiteen. Dit is afhankelijk van je woning én je energiebehoefte. Belangrijk hierbij is de isolatie: hoe beter jouw huis geïsoleerd is, hoe makkelijker het wordt om het op temperatuur te krijgen zonder aardgas te gebruiken. Woon jij in een goed geïsoleerd en geventileerd huis? Door een warmtepomp en zonnepanelen aan te schaffen en elektrisch te gaan koken is het mogelijk om al helemaal van het gas af te stappen. Reken in dit geval op een investering tussen de 10.000 en 15.000 euro. Woon je in een huis dat nog niet optimaal geïsoleerd is? Dan zul je eerst moeten investeren in goede isolatie en nieuwe radiatoren om jouw huis klaar te maken voor de overstap op een elektrische warmtepomp. In dat geval zit je al gauw op een bedrag van 30.000 euro of hoger. Op de lange termijn verdien je deze investering zeker terug, en met behulp van subsidies wordt de overstap naar gasloos wonen een stuk betaalbaarder.

Zijn er subsidies als je kiest voor aardgasvrij wonen?
Om je te helpen over te stappen op duurzame energiebronnen stelt de overheid namelijk verschillende subsidies beschikbaar. Dit varieert van teruggave van btw op zonnepanelen tot subsidies voor woningisolatie. Daarnaast is er de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) waarbij je een tegemoetkoming krijgt bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Naast deze nationale regelingen zijn er ook op gemeentelijk niveau verschillende mogelijkheden. Hoe grondiger je de verduurzaming aanpakt, hoe meer kans je hebt om voor meerdere subsidies in aanmerking te komen en op die manier te besparen op de kosten. Het loont dus zeker de moeite om dit goed uit te (laten) zoeken!

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie