SAMEN ZORGEN VOOR – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

Bossen zijn van groot belang voor een leefbare wereld. Daarom investeert Greenchoice in Nederlandse bosprojecten. Samen met Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zorgen we voor de biodiversiteit in de Duinen van Oostvoorne. ´Bekend maakt bemind´. Mirjam Eikelenboom, Boswachter Communicatie bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, koestert deze gevleugelde uitspraak al heel lang en ontdekt steeds weer dat het ook echt zo is. In deze column vertelt ze over haar ervaringen.

Boswachter Mirjam Eikelenboom

“Wanneer mijn jongste bijvoorbeeld weer eens met een vies gezicht naar zijn bord kijkt zonder een hapje van zijn pasta te hebben geproefd. En wat blijkt? Na zijn eerste hap krijg ik een ‘Mmm, best lekker mam’ van hem terug. En de volgende keer eet hij zijn bord zonder morren leeg.

Bezoekers in de natuur
Bekend maakt bemind
Mirjam Eikelenboom, Boswachter Communicatie Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Ook in mijn werk denk ik vaak aan deze uitspraak, want de beste bescherming van onze natuurgebieden is misschien wel de bekendheid van die gebieden bij bezoekers. Omdat je iets wat je kent ook kunt koesteren. Regelmatig spreek ik bezoekers die aangeven nooit geweten te hebben dat de Duinen van Oostvoorne en het Groene Strand zo mooi zijn en dat ze nog een keer terugkomen. Als je weet hoe mooi en waardevol iets is dan zorg je er ook goed voor, denk ik dan altijd.

Boswachter in coronatijd
Maar de laatste maanden wordt mijn rotsvaste geloof in ‘bekend maakt bemind’ als boswachter nogal eens op de proef gesteld. In de coronaperiode hebben we meer bezoekers mogen verwelkomen in onze natuurgebieden dan voorheen. Meer bezoekers en…… meer zwerfafval, meer fietsers op de wandelpaden, kortom, meer mensen die het niet zo nauw nemen met de regels. Daar heeft de natuur onder te lijden, want dieren worden verstoord, kunnen verst(r)ikt raken in zwerfafval en planten worden vertrapt.

Het Zuid-Hollands Landschap
Toch overheerst nog steeds mijn overtuiging dat hoe meer mensen kennismaken met natuur, hoe beter we deze natuur in een drukke provincie als Zuid-Holland kunnen beschermen. Natuurbeheer en bescherming zijn namelijk geen exclusieve taak van ons als beheerder. Juist hier, in een provincie waar zo veel mensen wonen, is het een taak van ons allemaal om goed voor die natuur te zorgen. Zodat we er zelf van kunnen genieten. En zodat we het aan de generatie na ons kunnen overdragen.

Bekend maakt bemind
Als je eenmaal ziet hoe mooi de natuur is, dan raak je erbij betrokken en zie ik als boswachter dat mensen er goed voor zorgen. Dat begint allemaal met een eerste wandeling. En ook al houden sommige bezoekers zich aanvankelijk niet altijd keurig aan de regels, het is een begin van een kennismaking en dus een begin van goed zorgen voor. Bijvoorbeeld door na veel mooie wandelingen of frisse hardlooprondjes geen afval achter te laten, als vrijwilliger te helpen met het beheer of ons werk financieel te steunen.

Als je de natuurgebieden in jouw buurt kent, dan kan het niet anders dan dat de schoonheid je raakt en je er goed voor gaat zorgen. Want bekend maakt bemind.”

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie