SUBSIDIES VOOR ZONNEPANELEN IN 2021 EN ERNA – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

In de jaren dat zonnepanelen pas net op de markt waren, stimuleerde de overheid de plaatsing van de panelen door middel van een landelijke subsidie. Deze werd echter in 2013 afgeschaft. Wel bestaan er een aantal andere regelingen voor particuliere eigenaren van zonnepanelen om het financiële plaatje aantrekkelijker te maken, zowel landelijk als op lokaal niveau. Hier vertellen wij je meer over de verschillende subsidies die er in 2021 bestaan voor zonnepanelen.

Welke subsidies en regelingen bestaan er voor zonnepanelen in 2021?
Ondanks de afschaffing van de landelijke subsidie voor zonnepanelen, wil de overheid nog wel stimuleren dat er wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Daarom zijn er een aantal regelingen waar jij als als groene investeerder van profiteert, als je zonnepanelen hebt aangeschaft:

Salderingsregeling: door middel van de salderingsregeling lever je de stroom die je opwekt en niet gebruikt, het overschot, automatisch terug aan het energienet. Salderen is de term hiervoor. Jouw energieleverancier is wettelijk verplicht om de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik. Energie die met zonnepanelen wordt opgewekt en op datzelfde ogenblik wordt verbruikt door een apparaat in je huishouden telt hierbij niet mee. Denk bijvoorbeeld aan de wasmachine die draait terwijl de zonnepanelen aan het werk zijn. Goed om te weten is dat je alleen over dit nettoverbruik energiebelasting, verbruikskosten en btw betaalt.
Terugleververgoeding: wek je op jaarbasis meer energie op dan dat je verbruikt? Dan ga je netto terugleveren. Hiermee verdien je geld. De meeste energieleveranciers rekenen hiervoor het kale leveringstarief. Dit komt neer op een bedrag tussen de 4 en 12 cent per kilowattuur. Bij Greenchoice ontvang je een terugleververgoeding van 8 cent per kilowattuur exclusief btw. De voorwaarden voor terugleveren vind je op deze pagina.

Btw-teruggave: Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, heeft de overheid het mogelijk gemaakt om de betaalde btw op de aanschaf en installatie van de panelen terug te vragen. In feite ben je namelijk een klein zonne-energiebedrijf dat haar eigen energie opwekt. Wanneer je bij Greenchoice jouw zonnepanelen hebt aangeschaft, heb je de optie om kosteloos gebruik te maken van onze btw-service.
Gemeentelijke subsidies: Ondanks dat de landelijke subsidie op zonnepanelen is afgeschaft, bestaan er nog wel verschillende gemeentelijke subsidies. Op Energiesubsidiewijzer zoek je welke subsidie geldt voor jouw gemeente. Ook vind je hier meer informatie over alternatieve financiering die gunstig kunnen zijn voor jouw aanschaf van zonnepanelen. Denk daarbij aan lokale leningen en andere aantrekkelijke alternatieven.
Wat gebeurt er met de subsidies voor zonnepanelen na 2021?
Voorlopig zal er niet veel veranderen op het gebied van subsidies. Het enige wat niet helemaal hetzelfde zal blijven de komende jaren, is de salderingsregeling. De huidige salderingsregeling is geldig tot 1 januari 2023. Vanaf die datum is de overheid van plan om deze langzaam af te bouwen tot nul in 2031. Exacte details zijn hierover nog niet bekend.

Ben je een zakelijke gebruiker van zonnepanelen? Lees op deze pagina meer over zakelijke subsidies voor zonnepanelen.

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie