WAT IS EEN WARMTEWISSELAAR – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

Als het gaat over duurzame energie denken we in eerste instantie vaak aan zonne-energie, windenergie en andere vormen van groen gas en groene stroom. Naast het gebruik van natuurlijke energiebronnen zijn er ook andere opties om jouw woning te verduurzamen en zo bij te dragen aan een beter milieu. Een goede en verantwoorde manier op je huis op temperatuur te houden is het gebruik van een warmtewisselaar. Met een warmtewisselaar maak je gebruik van warmte en energie die anders verloren zou gaan. Zo bespaar je op jouw energieverbruik: beter voor de aarde én je energierekening!

Hoe werkt een warmtewisselaar?
Een warmtewisselaar geeft de warmte van een gas of vloeistof over aan een ander gas of vloeistof, zonder dat die stoffen zelf met elkaar in contact komen. Hierbij wordt als warmtebron vaak gekozen voor natuurlijke energie of restwarmte. Warmtewisselaars worden ingezet voor het reguleren van de temperatuur (het verwarmen of juist verkoelen van ruimtes) en voor uitwisseling van warmte. In dat laatste geval wordt de al aanwezige warmte opnieuw gebruikt. Bij een bodemwarmtewisselaar bijvoorbeeld stroomt een mengsel van water en glycol door buizen in de grond. Dit koude mengsel neemt natuurlijke en altijd aanwezige aardwarmte op uit de bodem. Deze warmte kan elders in het systeem dan weer gebruikt worden bij andere processen.

Warmtewisselaar in jouw CV
Er bestaan verschillende soorten warmtewisselaars, zoals platenwisselaars, warmtewielen en twincoilsystemen. De manier waarop de warmtewisseling plaatsvindt is bij elk systeem verschillend, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat steeds nuttige warmte uit de buitenlucht, de aarde of bijvoorbeeld grondwater gebruikt wordt voor het verwarmen van jouw woning. Ook in je CV zitten één of meerdere warmtewisselaars. Deze zorgen ervoor de de warmte die vrijkomt met de verbranding van het gas zo effectief mogelijk wordt gebruikt om het water in je verwarmingssysteem op temperatuur te krijgen, zonder dat deze twee direct contact met elkaar hebben. Veel CV’s hebben ook nog een tweede warmtewisselaar. Deze helpt het tapwater te verwarmen met de restwarmte van je verwarming die anders via de rookgasafvoer verloren zou gaan. Zo bespaar je dus op je gasgebruik!

Je woning verduurzamen met een warmtepomp
De laatste jaren maakt de warmtepomp steeds meer een opmars. Ook in een warmtepomp zitten warmtewisselaars die warmte onttrekken uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. Deze warmte wordt vervolgens bijvoorbeeld gebruikt voor het opwarmen van het CV-water. De warmtepomp dient vaak als ondersteuning voor je huidige CV. Doordat de warmtepomp zelf op elektriciteit werkt, bespaar je zo extra op je gasrekening en verminder je CO₂-uitstoot. Je woning dient wel aan een aantal voorwaarden, zoals goede isolatie en dubbel glas, te voldoen, voordat de aanschaf van een warmtepomp interessant en rendabel is. Ben je benieuwd geworden naar de voordelen die het gebruik van een warmtepomp voor jou heeft? Kom hier meer te weten over hoe jij bespaart met een warmtepomp van Greenchoice!

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie