WAT ZIJN DE KOSTEN VOOR EEN LAADPAAL THUIS – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om elektrisch te rijden. Inmiddels rijden er in ons land zo’n 400.000 elektrische auto’s rond, waarvan er bijna 110.000 zelfs volledig elektrisch zijn. Het andere deel bestaat uit (plug-in) hybride auto’s, die rijden op een combinatie van elektriciteit en benzine of diesel. Elektrisch rijden is beter voor het milieu. Bovendien bespaar je flink op de brandstofkosten. Ben je in het bezit van een elektrische auto? Dan kan je overwegen om een eigen laadpaal aan te schaffen. Zo hoef je geen gebruik te maken van publieke laadpalen, maar laad je je auto eenvoudig op voor je eigen deur. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden en de kosten van een laadpaal thuis.

Verschillende soorten laadpalen en laadstations

De kosten voor een laadpaal thuis hangen voor een groot deel samen met het type laadpaal of laadstation dat je laat installeren. Het vermogen van de laadpaal speelt hierbij een grote rol: hoe meer vermogen je nodig hebt voor jouw elektrische auto, hoe hoger de prijs voor de laadpaal. Bij een laadpaal met minder vermogen dan jouw auto nodig heeft, duurt het opladen aanzienlijk langer. Ook bestaan er slimme laadpalen: die bieden je meer inzicht in het stroomverbruik van de laadpaal. Een slim laadstation houdt bovendien rekening met jouw overige stroomverbruik, en laadt je auto automatisch op wanneer dat het voordeligst is. Tegenwoordig heb je ook laadpalen met gezichtsherkenning voor extra veiligheid. Afhankelijk van je exacte wensen moet je rekening houden met een bedrag tussen de 500 en 1250 euro voor het laadstation zelf.

Wat kost een laadpaal thuis?
Naast de kosten voor de laadpaal, komen er bij het aanleggen van je eigen laadpunt ook installatie- en materiaalkosten kijken. Bijvoorbeeld de kosten van de speciale kabels die nodig zijn om op een veilige manier grote hoeveelheden stroom te verplaatsen van de laadpaal naar je auto. Ook tussen de meterkast en het laadstation moeten kabels aangelegd worden. Hoe langer deze kabels zijn, hoe hoger het bedrag dat je eraan kwijt bent. In bepaalde gevallen heb je ook een nieuwe groep nodig in de meterkast om de laadpaal op aan te sluiten. Reken alles bij elkaar op een bedrag tussen de 1000 en 2500 euro. In sommige gemeentes is het mogelijk om een subsidie te krijgen voor het plaatsen van een laadpaal of laadpunt, omdat je op deze manier bijdraagt aan een beter milieu.

Voordelen van een eigen laadpaal
Het hebben van een eigen laadpaal bij jou thuis heeft meerdere voordelen. Allereerst natuurlijk het gemak: je hoeft nooit meer op zoek naar een vrije laadplek om op te laden. Zo begin je elke dag weer met een volle accu. Het laden zelf gaat bovendien vele malen sneller dan als je het via een regulier stopcontact zou doen. Een ander groot voordeel is de prijs van de stroom. Bij het gebruik van je eigen laadpaal, betaal je de normale tarieven voor elektriciteit per kWh, zoals je die gewend bent van je energierekening. Als je oplaadt via een publieke laadplek betaal je een extra bedrag per kWh aan de aanbieder, bovenop de kosten van de verbruikte energie en eventuele abonnementskosten. Je investering in een eigen laadpaal haal je er uit door te besparen op je brandstofkosten, en ondertussen geniet je van het gemak van een laadpunt voor jou alleen. Rijd jij nog niet elektrisch maar ben je wel benieuwd geworden? Lees meer over de voordelen van elektrisch rijden voor jou én het milieu!

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie