WAT ZIJN MOBIELE ZONNEPANELEN EN HOE WERKEN ZE – Greenchoiche

Greenchoiche Energie

Hier bij Greenchoice raken we niet uitgepraat over zonnepanelen. En dat is niet zonder reden, want zonnepanelen zijn een van de belangrijkste manieren waarop wij in Nederland duurzame energie opwekken. Waarschijnlijk heb je zelf wel eens zonnepanelen op iemands dak zien liggen of heb je thuis een paar op je eigen dak laten plaatsen. Maar wist je dat er ook mobiele zonnepanelen bestaan? Mobiele zonnepanelen zijn, zoals de naam al verklapt, mobiel. Dat betekent dat ze verplaatsbaar zijn, in tegenstelling tot traditionele zonnepanelen die zijn gemonteerd op een dak en aangesloten zitten op het stroomnet. Hieronder vertellen wij je hoe portable zonnepanelen werken en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Hoe werken draagbare zonnepanelen?
In de kern wekken traditionele zonnepanelen en draagbare zonnepanelen hetzelfde: dankzij zonnecellen op de panelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Het grote verschil zit in wat er met de opgewekte energie gebeurt. Traditionele zonnepanelen zitten aangesloten op het elektriciteitsnet en leveren alle stroom die wordt opgewekt uit de zonne-energie constant terug aan dit netwerk. Mobiele zonnepanelen zitten aangesloten op een accu, die de opgewekte energie opslaat.

Wat zijn de voordelen van mobiele zonnepanelen
Waarschijnlijk heb je het al geraden, maar anders zullen wij het nu verklappen: het grote voordeel van mobiele zonnepanelen is dat ze mobiel zijn. Doordat ze niet aan het elektriciteitsnet gekoppeld hoeven te worden, is het mogelijk om ze overal neer te zetten waar ze nodig zijn. Hierdoor zijn de mogelijkheden om zonne-energie te gebruiken zo goed als eindeloos. De overheid gebruikt ze bijvoorbeeld om op plekken straatverlichting te voorzien van stroom. Een andere voordeel is dat er mobiele zonnepanelen in allerlei maten bestaan: van net groot genoeg om je mobiele telefoon op te laden tot ruim groot genoeg om energie te leveren aan een camper op de camping.

Wat zijn de nadelen van portable zonnepanelen
Alhoewel portable zonnepanelen net als traditionele zonnepanelen uitsluitend duurzame energie opwekken, zijn ze toch minder goed voor het milieu. Dit komt doordat ze aangesloten zitten op een accu. Dit levert twee nadelen op. Ten eerste zitten er in accu’s stoffen die slecht zijn voor het milieu. Hierdoor vindt er tijdens de productie van mobiele zonnepanelen meer milieuschade plaats dan tijdens de productie van reguliere. Daarnaast zorgt de accu er ook voor dat het rendement van mobiele zonnepanelen lager ligt. Deze stoppen namelijk met energie opwekken zodra de accu vol zit. Traditionele zonnepanelen leveren daarentegen zonder onderbreking energie terug aan het elektriciteitsnetwerk. Ook liggen de aanschafkosten van mobiele zonnepanelen per 100 wattpiek hoger dan bij reguliere zonnepanelen.

Om deze redenen raden wij je momenteel nog alleen aan om mobiele zonnepanelen te overwegen als je ze wilt gebruiken op een plek waar geen elektriciteitsnet is. In dat geval is het een uitstekend duurzaam alternatief om jezelf van stroom te voorzien. Wil thuis gebruikmaken van zonne-energie? Dan zijn traditionele zonnepanelen duurzamer en efficiënter. Lees hierover meer op onze pagina over zonnepanelen.

Bron: Greenchoice.nl – Bekijk hier de beste aanbiedingen van Greenchoiche

Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie