Energie voor je eerste huis: vast of variabel?

Energie voor je eerste huis: vast of variabel?

Ga je binnenkort verhuizen naar je eerste eigen woning? Dan is het ook tijd om na te denken over de energie die je wilt afnemen. Voordat je een keuze maakt moet je jezelf een aantal vragen stellen. Zoals; wat voor energie heb ik nodig? Is duurzaamheid belangrijk voor me? Ben ik gesteld op mijn vrijheid of ga ik liever voor zekerheid? In deze blog lees je hoe je de energie kiest die het beste bij jou en je situatie past.

Wat is het verschil?
Keuzes, keuzes, keuzes… Gelukkig is het bij energie niet zo ingewikkeld. Met een energiecontract met vaste tarieven weet je precies waar je aan toe bent gedurende de looptijd van je contract. Het pluspunt van een contract met variabele tarieven daarentegen is dat je kunt profiteren van prijsdalingen. Maar de keerzijde is dat je ook betaalt voor de stijgingen.

De voordelen van een vast tarief
Precies weten waar je aan toe bent
Vaak een welkomstdeal
Geen last van tussentijdse prijsstijgingen
En de nadelen van een vast tarief
Geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen
Voor einde contract overstappen = vaak opzegvergoeding betalen
De vastigheid geldt trouwens alleen voor het leveringstarief van stroom en gas. De netbeheerkosten en belastingen en overheidsheffingen kunnen tussentijds wel wijzigen. Daar heeft je energieleverancier geen invloed op.

De voordelen van een variabel tarief
Profiteren van eventuele prijsdalingen
Tussentijds kosteloos overstappen
En de nadelen van een variabel tarief
Minder zekerheid over je energierekening
Stijgende prijzen = een hogere tarief
Met een variabel contract kunnen de tarieven twee keer per jaar wijzigen: op 1 januari en op 1 juli. Let op, sommige energieleveranciers geven alleen een variabele prijs op gas en zetten stroom vast. Aangezien de gasprijs een groot deel van je energierekening bepaalt, moet je hier goed op letten.

Wat moet je nou kiezen voor je eerste huis?
Dat ligt eraan wat voor type je bent. Hou je ervan om vaak bij hetzelfde restaurant te eten, daar jouw vaste gerecht te bestellen en aan hetzelfde tafeltje te zitten, dan is een vast tarief iets voor jou. Je wilt gewoon graag weten waar je aan toe bent en houdt niet van verrassingen. Je kunt je energiecontract vaak voor 1 of 3 jaar vastzetten.

Of ben je de Freek Vonk? Iemand die zonder nadenken overal in, op of af springt en daarbij soms een kleine blessure oploopt of iets heel bijzonders vindt? Dan is een variabel tarief misschien wel iets voor jou. Dat is nog steeds niet zo spannend als in een kuil vol met slangen springen maar je kan wel voor verrassingen komen te staan. Als de energieprijzen dalen is dat leuk en als ze stijgen, tja, vul zelf maar in ;-).

Maar wat moet je nou kiezen? Wat is het goedkoopste? Dat is eigenlijk niet te zeggen. We kunnen namelijk niet de toekomst voorspellen en ook de inkoopmarkt voor energie niet. Welke energie bij jou past, hangt uiteindelijk helemaal af van wat voor energieverbruiker je bent en wat voor jou belangrijk is. Nu heb je in ieder geval een idee van wat de mogelijkheden zijn. Succes met kiezen!

Bron: Oxxio.nlBekijk hier de aanbiedingen van Oxxio

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie