Innovatie-primeur bij verkabeling hoogspanningslijnen in Leidsche Rijn

In het zuiden van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, naast de buurt Rijnvliet en bedrijventerrein Strijkviertel, is TenneT gestart met het onder de grond brengen van hoogspanningslijnen. Voor het eerst in de Benelux, worden hierbij 150 kV-kabels onder de grond gebracht door middel van de Watucab-methode. Dit is een innovatieve techniek, waarbij waterkracht wordt gebruikt om de kabels door de mantelbuizen te persen. Voor TenneT is dit een belangrijke pilot. Als deze innovatieve methode in Leidsche Rijn succesvol blijkt, is de kans groot dat deze techniek ook bij andere TenneT-projecten wordt ingezet.

Opdrachtgever van de verkabeling is de gemeente Utrecht, die hier ruimte wil geven aan de leefbaarheid van de woonwijk Rijnvliet en aan een nieuw te bouwen bedrijventerrein. Wat het project bijzonder maakt, is dat op een relatief kort tracé van 1,5 kilometer veel verschillende werkzaamheden plaatsvinden, én er een nieuwe Watucab-techniek wordt toegepast.
Zo vinden er twee gestuurde boringen plaats, aanleg in open ontgravingen, er wordt een nieuwe mast inclusief opstijgpunt gerealiseerd en er worden maar liefst zeven mantelbuizen per boorstreng  ingetrokken. TenneT werkt bij dit project samen met drie aannemers: Heijmans, Spie en Prysmian.

Watucab primeur

Bij één van de gestuurde boringen past Heijmans op 14 tot en met 16 juni de Watucab-techniek toe van Plumettaz om de 150 kV-kabels in de mantelbuizen aan te leggen. Deze techniek is bij het ondergronds brengen van 150 kV-kabels nog niet eerder in de Benelux toegepast. Met de Watucab-techniek worden de kabels niet (zoals gebruikelijk) met een lier door de mantelbuizen getrokken, maar door middel van water door de mantelbuizen geperst. Watucab is een afkorting van ‘water tube cable’. Heijmans werkt bij deze pilot samen met HMS Machines – Infrarent, die de techniek beschikbaar stelt en een training on the job geeft.

De voordelen van Watucab

Erik van der Sluis (projectleider TenneT) is er trots op dat de innovatieve techniek in zijn project voor het eerst in de Benelux wordt toegepast bij 150 kV-kabels. Hij legt uit wat de voordelen zijn: "Bij Watucab kun je de kabels over grotere lengtes in mantelbuizen aanleggen, dan wanneer je de kabels intrekt door middel van lieren. Verder staat er bij deze techniek minder kracht op de kabels, waardoor de kabels een stuk minder slijten dan bij het gewone intrekken. Ook is er slechts aan één kant van de kabel ruimte nodig voor de werkzaamheden, in plaats van aan beide zijden." Als deze pilot een succes wordt, is de kans groot dat de Watucab-techniek ook bij andere TenneT-projecten wordt ingezet.
Ook Joost Donkers (projectleider Heijmans) is enthousiast over de pilot: "Het inzetten van de Watucab-methode is een mooi voorbeeld van het verslimmen van onze werkzaamheden. Het aanbrengen van 150 kV kabels gebeurt doorgaans op een traditionele manier, maar het kan altijd veiliger, beter, sneller en duurzamer. We zijn blij dat we op dit project de kans krijgen om de verschillen tussen het traditionele trekken en de innovatieve Watucab-techniek inzichtelijk te krijgen. Daarom gaan we beide technieken toepassen! Als wij onze meest ervaren collega’s overtuigd krijgen van de voordelen van de Watucab-methode, is het voor ons al een succes!"

Uitdagingen op 1,5 km

Op  het relatief kleine tracé van 1,5 kilometer, zijn er verschillende uitdagingen. In totaal worden er vier 150 kV-hoogspanningsmasten verwijderd en een nieuwe mast (inclusief opstijgpunt) gebouwd. Een deel van de nieuwe mast wordt gebouwd onder de bestaande hoogspanningsverbinding, terwijl deze in bedrijf blijft. Een andere uitdaging is, dat in een periode waarin de hoogspanningsverbinding tijdelijk uit bedrijf wordt genomen, veel werkzaamheden moeten worden gecombineerd. Zo gaat de complete hoogspanningsverbinding gedurende 2 dagen uit bedrijf, en moet in die korte tijd het bovenstuk van de nieuwe mast worden geplaatst. Bewoners en bedrijven zullen er niets van merken dat de hoogspanningsverbinding een paar dagen uit bedrijf is. TenneT zorgt ervoor dat er in die periode elektriciteit wordt geleverd vanuit Nieuwegein.

Eind oktober moeten de masten verwijderd zijn en is de nieuwe kabelverbinding in gebruik.

Bron: Tennet persberichten rss feed – Bekijk hier de website van Tennet

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie