TenneT bereidt zich voor op zonsverduistering

Groeiend zonvermogen in elektriciteitsnet vraagt om voorzorgsmaatregelen bij eclips

  • Verlies vermogen in Nederland tot 800 Megawatt (op zeer zonnige dag).  Meer dan verbruik van stad Amsterdam
  • Europese netbeheerders in opperste paraatheid voor zonsverduistering
  • Tijdelijk verlies van 7.300 Megawatt mogelijk in Europa

Op donderdag 10 juni 2021, tussen 11:20 en 13:40 uur, vindt er in een groot deel van Europa een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Omdat we in Europa steeds meer elektriciteit uit zonne-energie halen, kan een zonsverduistering een groot effect hebben op de elektriciteitsvoorziening. TenneT neemt daarom samen met de andere Europese hoogspanningsnetbeheerders voorzorgsmaatregelen, om het elektriciteitsnet in balans en op de juiste frequentie te houden.

Onbalans

Het bijzondere aan de eclips is dat elektriciteit die wordt opgewekt door de zon in heel Noordwest Europa tegelijkertijd in snel tempo niet meer beschikbaar is. Juist op een moment van de dag dat het elektriciteitsverbruik toeneemt. Indien het een zonnige dag is, zal er in Nederland ca 800 Megawatt (MW) aan zonne-elektriciteit minder worden opgewekt ten opzichte van een normale zonnige dag. Dit verschil wordt langzaam opgebouwd met een snelheid van ca 11MW/min. 

 

Zon verduistert Europa overal tegelijkertijd

In Europa staat nu 138 GW zonnepanelen aan vermogen opgesteld (of 138.000.000 kilowatt). In Nederland staat ongeveer 11 GW (11.000.000 kilowatt) zonnepanelen aan vermogen opgesteld. Ter vergelijking: een huis met 16 zonnepanelen op het dak heeft gemiddeld een vermogen van ongeveer 4 kilowatt. Omdat het hele Europese elektriciteitsnet met elkaar verbonden is en de zonsverduistering overal tegelijkertijd plaatsvindt, kunnen er tegelijkertijd tekorten of overschotten ontstaan, dat kan gevolgen hebben voor de balanshandhaving en de frequentie.  

 

Vergelijking van verwachte zonne-energie productie op 10 juni 2021 tijdens een heldere dag met en zonder eclips.

Zonsverduistering over Europa  

Maatregelen

Europese Transmission System Operators  (of hoogspanningsnetbeheerders) hebben met elkaar afspraken gemaakt om de balanshandhaving nauwkeurig in de gaten te houden. Ieder land is daarbij zelf verantwoordelijk voor het nemen van de nodige maatregelen, zoals de inkoop van extra vermogen of afspraken met producenten voor mogelijke afschakeling. Daarnaast staan de Europese TSO’s voor en tijdens de eclips voortdurend met elkaar in contact om elkaar te helpen waar nodig.

 

Gevolgen Nederland

In Nederland is het effect relatief groot. Als 10 juni zeer zonnig is, heeft de eclips voor ons land een tijdelijk verlies van 800 MW tot gevolg, wat groter is dan het verbruik van Amsterdam. Om eventuele onbalansproblemen in ons land het hoofd te bieden wordt er extra regelvermogen ingekocht. Bij het begin van de eclips kan het zijn dat er extra vermogen moet worden ingezet, terwijl tegen het eind wellicht juist vermogen afgeschakeld moet worden. In Duitsland is het opgestelde vermogen veel hoger dan in Nederland, waardoor het mogelijke effect hoger is, zo’n 4.000MW. Door de verbondenheid van het Europese net kan een balansprobleem in bijvoorbeeld Duitsland, dus gevolgen hebben voor het Nederlandse elektriciteitsnet. Ook voor Nederland is het dus van belang om de Europese netsituatie voor en tijdens de eclips goed in de gaten te houden.  

Bekijk de animatie.

 

Bron: Tennet persberichten rss feed – Bekijk hier de website van Tennet

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie