Allerlei soorten schaamte – Welkom Energie

Welkom Energie

Allerlei soorten schaamte
Vliegschaamte, vleesschaamte, koopschaamte.
Het achtervoegsel -schaamte is afgelopen december verkozen tot het woord van het jaar.

Vliegschaamte, vleesschaamte, koopschaamte… Het achtervoegsel -schaamte is afgelopen december verkozen tot het woord van het jaar. Dat is best opmerkelijk in Nederland zijn we de schaamte al lang voorbij. We leven in een open land waar zo’n beetje alles bespreekbaar is.

Toch zijn er nog altijd genoeg mensen die zich schamen. Dat onzekere pubermeisje dat dag en nacht bezig is om haar puistjes te verbergen onder een dikke laag make-up. De buurman die in de financiële problemen zit maar niet durft aan te kloppen bij de voedselbank voor hulp. Die vrolijke flierefluiter die liever zijn tong eraf bijt dan te zeggen dat hij zich depressief voelt.

De nieuwe schaamte
Iedereen heeft wel dingen waar hij liever niet aan herinnerd wordt. Iets dat je niet deelt op social media of de app, maar zoveel mogelijk voor je houdt. Dat werkt anders bij de nieuwe -schaamte. We voelen hem niet, we hebben hem gewoon en daar zijn we trots op! “Ja, ik heb vliegschaamte, maar ik heb wel CO2-compensatie betaald”.

Niettemin duidt de terugkeer van het woord schaamte erop dat iets ons niet helemaal lekker zit. Laten we de olifant in de kamer maar eens benoemen: het milieu. Veel mensen maken zich zorgen over de opwarming van de aarde. De dreiging van de naderende ondergang van de planeet hangt als een donkere wolk boven ons bestaan. En we weten best dat onze levenswijze dat alleen maar in de hand werkt, maar daar willen we ons niet schuldig of beschaamd om voelen. Voor wie zouden we ook? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Wat dan wel?
De goeie, ouwe schaamte gaat ons niet verder brengen, maar de nieuwe “kijk mij eens” variant ook niet. Wat we beter kunnen doen is het er met elkaar over hebben hoe we de boel leefbaar kunnen houden voor het milieu en voor onszelf. Er is genoeg te bedenken:

Vaker de fiets nemen
Met de trein gaan
Korter douchen
Met de hand afwassen
Je huis isoleren
Zonnepanelen op je dak
Minder verre reizen maken
Vegan recepten uitproberen
Minder eten verspillen
Meer tweedehands spullen kopen
Je kinderen milieubewust opvoeden

Het zijn allemaal dingen die vaak prima haalbaar en betaalbaar zijn. Natuurlijk hoef je niet alles tegelijk te doen, maar alles is beter dan -schaamte. Daar schiet niemand iets mee op.

Bron: Welkom-Energie.nl – Bekijk hier de energie vergelijker

Plaats een reactie