Wat zijn Omvormers? – GoVolt

Wat zijn Omvormers?

De omvormer is het hart van je zonnepanelensysteem. De omvormer zet namelijk de opgewekte energie van de zonnepanelen om naar bruikbare energie, zodat dit gebruikt kan worden voor huishoudelijke apparaten. De gelijkstroom van de zonnepanelen wordt dan omgezet naar wisselstroom, waardoor je eigen opgewekte groene energie gebruikt kan worden in huis. Een slecht presterende omvormer zorgt ervoor dat het rendement van jouw zonnepanelen lager is en dat is niet goed voor de opbrengst die de zonnepanelen kunnen opleveren. Een te zware omvormer kan hiervan de oorzaak zijn, maar ook een te lichte omvormer zorgt voor slechte prestaties.

Wat de beste omvormer voor jouw zonnepaneleninstallatie is, is lastig te zeggen. Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio waar je woont, de locatie, ligging, aansluitingen en wensen. Je kunt zelf bepalen wat de beste omvormer voor jou is door middel van het volgen van onderstaand stappenplan.

Wat voor omvormer heb ik nodig?
Voordat je op zoek gaat naar de beste omvormer voor jou, is het belangrijk om te bepalen wat je nodig hebt. Zo moet je eerst weten hoe zwaar de omvormer minimaal moet zijn. Op basis van deze informatie kun je verder kijken naar de verschillende merken en modellen.

De rekenformule voor de omvormer luidt als volgt:

Totaal vermogen zonnepanelen x rekenfactor (gemiddeld 0,9)

Een zonnepanelen systeem tot 4400 watt piek kan worden aangesloten op een 1 fase omvormer, die gewoon in de meterkast kan worden geplaatst. De hoofdaansluiting is dan tenminste 1x 24 A of 1 x 35 A. Ga je meer dan 14 zonnepanelen plaatsen? Dan heb je een zonnepanelensysteem groter dan 4400 watt piek en hiervoor heb je een 3 fasen omvormer nodig. De 3 fase omvormers zijn duurder dan 1 fase omvormers, omdat deze meer watt piek aan kan. Houd er rekening mee dat niet elke hoofdaansluiting geschikt is voor een 3 fasen omvormer. Of jouw hoofdaansluiting hiervoor geschikt is, kan je opvragen bij je netbeheerder.

Wil je meer weten over omvormers? Lees meer over de verschillende soorten omvormers en het vergelijken van omvormers om in onze kennisbank.

Ligging van het huis
De ligging van jouw dakoppervlak is belangrijk voor het kiezen van een omvormer. Een dak met een ligging op het zuiden heeft namelijk een hoger rendement dan een dak op het noorden. Alleen met een dak op het zuiden kan je een optimaal rendement behalen en in de praktijk betekent dit dat je hiervoor een kleinere omvormer nodig hebt. De ligging, hellingshoek en eventuele schaduwval bepalen hoeveel rendement je kan behalen. Een dak op het noorden zou in theorie een zwaardere omvormer nodig hebben, maar een omvormer heeft een minimale wattage nodige om aan te kunnen slaan. Is de omvormer te zwaar? Dan slaat deze niet aan en zal ook eerder uitgaan. Welke omvormer het meer geschikt is, moet dus per dak bekeken worden. De waardes zijn erg variabel en hierdoor kan hier geen vaste waarde aan worden toegekend.

Laat je goed adviseren op het gebied van omvormers. Neem gratis contact op voor deskundig advies.

Verschillende hellingshoeken en dakvlakken
Bevat je dak verschillende hellingshoeken en dakvlakken? Dan heb je een omvormer nodig met meerdere MPP trackers om meerdere strings te kunnen gebruiken. Een hellingshoek kan zorgen voor juist meer of minder opbrengst. Wanneer alle zonnepanelen zijn aangesloten op 1 string, wek je zoveel op als de zwakste zonnepaneel. Dit kan bij een dak met verschillende hellingshoeken dus erg verschillen en is daarom niet gunstig voor de opbrengst. Wanneer je een omvormer met meerdere strings hebt, kun je verschillende groepen creëren. Op deze manier zijn de groepen onafhankelijk van elkaar en zorgt dit voor meer opbrengst.

Heb je een dak met verschillende hellingshoeken en schaduwinval? Kijk dan eens naar power optimizers van SolarEdge of de Opti-Track technologie van SMA.

Prestaties monitoren
De meeste omvormers zijn uitgerust met wifi, waardoor het mogelijk wordt gemaakt op te kijken hoeveel je bespaard hebt. Ieder dag heb je real time inzicht in de opbrengsten van jouw zonnepanelen en zie je hoeveel geld jij al bespaard hebt. Daarnaast is het met de power optimizer technologie van SolarEdge zelfs mogelijk om elk zonnepaneel afzonderlijk te monitoren.

Meer weten over power optimizers? Lees alles over de werking van power optimizers.

GoVolt is sinds 2011 actief in de zonnepanelenbranche en heeft al vele mooie installaties op haar naam staan. GoVolt biedt de beste kwaliteit zonnepanelen, snelle installatie door gecertificeerde installateurs en met de laagste prijsgarantie! Het bedrijf is ontstaan uit de ambitie om de wereld te ondersteunen op een duurzame manier en zo werd begonnen met de installatie en verkoop van zonnepanelen. Vanaf dat moment is GoVolt uitgegroeid tot een echte expert en is het een toonaangevend zonnepanelenbedrijf in Nederland geworden. Via de vernieuwde website kan gemakkelijk een aanvraag gedaan worden via de Dakscan. Hierbij krijgt de klant de informatie die nodig is om te bepalen of zonnepanelen voor hen interessant zijn en wordt direct een prijsopgave gegeven, geheel vrijblijvend.

Laagste prijsgarantie – Gecertificeerde installateurs – Binnen 14 dagen geïnstalleerd – A-merken zonnepanelen en omvormers – 25 jaar opbrengstgarantie – Tot 30 jaar garantie en service na aanschaf

Bron: GoVolt.nl

Kijk en vergelijk zelf en kies uw energie leverancier via de Energie Vergelijker

Plaats een reactie